actrice-sarah-chronis-over-haar-roots-familieband-en-tweede-thuis-bijna-niemand-kent-het-echte-griekenland-214638

Eilandhoppen in Griekenland of een weekendje Barcelona voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Actrice Sarah Chronis vindt haar roots in Griekenland. Het liefdesverhaal van haar vader en moeder klinkt als een Mamma Mia spin-off, en de plekken die de 35-jarige actrice inmiddels met haar eigen gezin – en soms met haar hele familie – bezoekt, zijn minstens zo prachtig als het decor van de film. Authentieke Griekse tapas, compléét lege stranden en kleine haventjes in een heldere, lichtblauwe zee: het Griekenland dat de actrice kent, gaat aan velen voorbij.

“Als ik uit het vliegtuig stap, voel ik me meteen thuis. Het is de geur, waarin ik vleugjes oregano en tijm bespeur die daar overal wild groeien. Het is de prachtige Griekse taal, die me meteen aan mijn vader doet denken. Griekenland betekent voor mij familie, rust en een en al liefde.”

Tips Griekenland

Griekse roots

“Mijn vader is volledig Grieks. Pas op z’n 27ste verhuisde hij naar Nederland, waar hij mijn moeder leerde kennen. Hij is vervolgens nooit meer weggegaan – al neemt hij haar nog elk jaar mee naar het land dat hij nog steeds deels zijn thuis noemt. De hele familie is inmiddels verliefd op Griekenland, zelfs mijn vriend Kay; als we even niet zijn geweest, is hij grappig genoeg degene die het meest naar het land verlangt.

Hoewel mijn vader dus al lang niet meer in Griekenland woont, is zijn band met het land nog steeds sterk. Ook hebben we er nog familie wonen. Mijn opa en oma zijn overleden, maar mijn neef woont er nog wel. Als we hem bezoeken in het binnenland, waar hij op het Griekse platteland woont en als imker werkt, ervaren we Griekenland op z’n puurst.”

©Sarah Chronis
Links: met vriend Kay en zoontje Novi, rechts: Sarah en haar moeder

Anders dan Italië en Spanje

“Ik breng minimaal één keer per jaar een bezoek aan Griekenland. Soms brengen we de zomer met de hele familie onder de Griekse zon door, soms ga ik alleen met mijn vriend Kay en nu zoontje Novi – fun fact: zijn tweede en derde naam (hij heet voluit Novi Iason Aeneas, red.) zijn ook Grieks.

Persoonlijk vind ik Griekenland een heel ander land dan populaire vakantiebestemmingen als Frankrijk, Italië en Spanje. Je vindt er nog steeds stranden die helemaal leeg zijn – en dan bedoel ik écht helemaal leeg. Het land telt in totaal iets van zesduizend eilanden, waarvan er twee- tot driehonderd bewoond. Dat maakt dat er nog zoveel onontdekte plekken zijn.

Het echte Griekenland

Santorini en Mykonos zijn eilanden die de massa bekend in de oren klinkt. Maar deze eilanden zijn voor mij niet het echte Griekenland. Begrijp me niet verkeerd: deze plekken zijn prachtig, en als je op zoek bent naar wat meer faciliteiten, ben je hier aan het juiste adres. Maar ik vind ze te toeristisch. In dat opzicht kent bijna niemand het Griekenland zoals wij dat kennen.

Hetzelfde geldt voor de traditionele keuken. Souvlaki, moussaka en pita gyros: geen van die dingen eet ik ooit tijdens mijn trips. De echte Griekse keuken vind je in mezedes: kleine, traditionele tapas. Denk aan aubergine-gerechten, tzatziki en klassieke salades. Zó lekker en heel gezond.”

©Sarah Chronis

De Cycladen

“Waar wij als familie met Griekse roots dan wel heen gaan? Dat is eigenlijk altijd anders, maar ik zou de kleinste eilanden van de Cycladen aanraden. En ja, Santorini en Mykonos maken ook onderdeel uit van die eilandgroep, en zijn ook heel geschikt om op te vliegen, maar ik zou er niet te lang blijven. Ga in plaats daarvan eilandhoppen. Favorieten zijn: Paros, Anafi en Naxos – maar eigenlijk zijn ze allemaal mooi in de Cycladen. Je vindt hier rust, stilte en het authentieke Griekenland.

Ik kan die vakantiedagen dromen. Je reist met een bootje van eiland naar eiland – ze liggen nooit op meer dan anderhalf uur varen. Je kijkt uit over de prachtige zee, alle buureilanden zichtbaar in de verte. Vervolgens kom je aan in een kleine haven, waar talloze vissersbootjes liggen. Je stapt uit en gaat naar je b&b, camping of pension – grote hotels zijn er vrijwel niet.

Huur een scooter – naar mijn mening veel leuker dan een auto – en ga op zoek naar de mooiste, verlaten stranden. ’s Avonds loop je vanaf je verblijf naar een van de haventjes waar je heerlijk kunt eten. En hoe klein het eiland ook: er is áltijd een Chora, een zogenoemde ‘hoofdplaats’ waar je altijd wel een paar restaurantjes treft. Niks fancy, maar dat maakt het juist zo leuk.”

©Sarah Chronis

Tweede thuis

“Dit artikel is een note to self dat ik ook meer eilanden wil ontdekken. Eigenlijk gaan we – ik, mijn ouders, broer en zus – altijd naar hetzelfde eiland, waarvan ik de naam na lang twijfelen heb besloten niet te noemen. Het is het eiland dat mijn ouders in 1974, als twintigers, samen ontdekten. Ze zetten er hun tentje op, spendeerden er een paar dagen en werden verliefd – op het eiland en nog meer op elkaar. We brengen er nu regelmatig tijd met z’n allen door, en mijn broer en zus zijn er ook getrouwd. Het is ons tweede thuis.”

©Sarah Chronis

Travel essentials

“Zomers in Griekenland zijn de beste zomers, maar je moet je wel te allen tijde goed tegen de zon beschermen, want die is fel. Daarom smeer ik altijd een zonnebrand met factor 50. De fijnste vind ik die van het merk Vichy. Ook draag ik vaak een rieten hoed – zo eentje die Kay draagt op de foto boven dit artikel.

Afkoelen in de zee is tijdens deze warme dagen een must. Als we op zoek gaan naar verlaten strandjes, neem ik altijd een Indiase stranddoek mee, die ik omsla. Een meer easy going strandlook krijg je niet.”

Meer vakantietips? Annekee Molenaar woont samen met haar vriend Matthijs de Ligt in Turijn, Italië. Aan Vogue verklapt ze hun ultieme getaway, op een uur rijden van hun woonplaats: “Toscane van het noorden”.