spaanse-stedentrip-xanthe-wijma-zet-madrid-weer-op-de-kaart-onterecht-ondergewaardeerd-212339

Zonvakantie naar Zuid-Frankrijk of Spaanse stedentrip voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Model Xanthe Wijma snapt niet waarom Spaanse steden als Barcelona, Valencia en Sevilla het altijd ‘winnen’ van underdog Madrid. Zijzelf is verliefd op de hoofdstad.

“Een van mijn modellenbureaus zit in Madrid, dus ik ben er inmiddels een paar keer geweest. De eerste keer verraste de stad me, nu kom ik bijna nergens liever.”

Tips Madrid

Onterecht ondergewaardeerd

“Vergeleken met bijvoorbeeld Barcelona is er veel minder toerisme in Madrid. Het voelt daardoor authentieker. Toch kiezen mensen ook vaker voor Spaanse steden als Sevilla en Valencia, terwijl Madrid perfect is voor een korte vakantie.

Je vindt er leuke winkels, goede restaurants, de stad is niet te klein en niet te groot – je kunt alles lopen – en bovendien prachtig. Onterecht ondergewaardeerd, als je het mij vraagt.”

Solo

“Madrid is een toegankelijke stad om in je eentje naartoe te reizen. Sowieso vind ik Spanje daarin uitblinken; je voelt je er nooit alleen, zoals Parijs wel eenzaam kan aanvoelen. Dat komt denk ik omdat Madrid niet zó groot is als de Franse hoofdstad en er ook veel studenten zijn. Bovendien is iedereen vriendelijk.

Als ik er in mijn eentje ben, slenter ik graag door de straten en de parken. Dan neem ik de tijd om de stad in me op te nemen. Van mooie, grote lanen vol statige panden tot smalle, oude steegjes, waarvan je echt dat Spaanse gevoel krijgt: het straatbeeld is prachtig.

Ook met mijn vriend vind ik het een superleuke stedentrip. En laatst was ik er met vier vrienden, wat ook geweldig is. Er zijn veel clubs en ze houden daar wel van een feestje.”

©Xanthe Wijma – samen met haar vriend Bas

Authentieke hotspots

“De stad telt behoorlijk veel hippe restaurants. De meeste daarvan zou je ook gewoon in Amsterdam kunnen aantreffen. Dat vind ik dan toch jammer; als ik in Spanje ben, wil ik ook dat gevoel hebben. Dus ik ga altijd op zoek naar authentieke plekken.

Bodega de la Ardosa is zo’n plek. Je eet hier de allerbeste, allermeuïgste tortilla ever. Ook kom je hier (bijna) alleen maar Spanjaarden tegen.

Een andere favoriet is Alimentacion Quiroga, een knusse bar waar je een wijntje en goede Spaanse ham bestelt. De ideale plek voor een avondvullend programma, want om de hoek zit cocktailbar El Imperfecto, waar de allerbeste pina colada en een glas sangria voor 5 euro op het menu staat.

Een van de leukste dingen aan een stedentrip vind ik daarnaast rooftop bars. Ook daarvan heb ik er inmiddels wat ontdekt in Madrid. Zo hebben bij het Heritage Hotel en Pestana Plaza Mayor mooie rooftops – laatstgenoemde mét zwembad.”

©Xanthe Wijma – de rooftop van Pestana Plaza Mayor

Trein naar Toledo

“Op een uur rijden van Madrid ligt Toledo, een van de oudste steden van Spanje. Het is gevestigd op een berg, waardoor het ridder-esque aanvoelt, bijna een filmset.

Als je voor langere tijd in (de omgeving van) Madrid bent, zou ik een bezoekje aan Toledo zeker aanraden. Een kort verblijf van twee nachten, zodat je een volle dag hebt om daar rond te struinen, is een leuke onderbreking van je stedentrip. Er gaat vanuit de Spaanse hoofdstad ook een trein die kant op.”

©Xanthe Wijma – in Toledo

Langs bij Picasso

“Mijn favoriete museum in Madrid is Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, dat bekendstaat om het levensgrote werk Guernica van Picasso. Als je naar de Spaanse hoofdstad gaat, moet je dat schilderij eigenlijk gezien hebben. Ontzettend indrukwekkend vond ik het, maar er hangt ook veel van Dali en Miro.

Voor wie dol is op vintage, heb ik een andere aanrader: IKB 191. Een prachtige winkel met de mooiste vintage designmeubels. Hou tijdens het winkelen wel rekening met de siësta: bijna overal zijn ze in de middag dicht.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door IKB 191 (@ikb191)

Travel Essentials

Springtouw, skincare en souvenirs

“Ik neem op vakantie altijd een springtouw mee, zodat ik overal waar ik kom toch even kan trainen. Hotels hebben niet altijd een gym en een springtouw past prima in je koffer. Ideaal.

Daarnaast is skincare voor mij belangrijk. Ik gebruik een fijne reiniger van Organic Pharmacy. Na een dag in de stad is je gezicht schoonmaken zo heerlijk. Ook een dagcrème met SPF is op een zonnige bestemming als Madrid onmisbaar.

Bovendien zorg ik er altijd voor dat ik niet overpacked ben, want mijn vriend staat erop dat ik iets lekkers voor hem mee naar huis neem. Daar houd ik met liefde een plekje voor vrij in m’n koffer.”

©Xanthe Wijma

Meer reistips? Model Sanne Vloet vertelt je alles wat je wilt weten over een stedentrip naar New York