marthe-woertmans-little-escape-tijdens-stedentrip-singapore-dit-eilandje-op-een-kwartier-varen-211669

Een reis naar Singapore of een weekendje Barcelona voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Model Marthe Woertman woonde als tiener een tijdje in Singapore en deelt de tips die haar zijn bijgebleven.

“Toen ik zestien was, verhuisde ik tijdelijk van Friesland naar de Aziatische miljoenenstad. Het verschil had niet groter kunnen zijn, maar ik vond het fantastisch. Al is het ook lekker om éven te kunnen ontsnappen aan het chaotische stadsleven – in dat geval: I got you.”

Tips Singapore

Alles over Singapore is waar

“Alles wat ze zeggen over de stad is waar: het is een geoliede machine – alles is er zó goed geregeld – en het is superschoon. Ik zou er van de vloer durven eten. Níemand gooit iets op de grond.

De mensen zijn sowieso ontzettend aardig. Al werd ik wel vaak gek aangekeken. Ik ben 1.85 en ik kan je vertellen: dat is ver boven de gemiddelde lengte daar. Iedereen vond dat bizar.”

Chinatown

“De laatste keer dat ik erheen ging, was vlak voor Covid. Na er als tiener gewoond te hebben, ging ik voor het eerst terug met een vriendin. Ik vond het geweldig om haar de stad te laten zien, het was één grote nostalgie-trip.

Mijn favoriete buurt is zonder twijfel Chinatown, waar je bij de talloze overdekte food courts zo lekker kunt eten voor nog geen 3 euro. Ik was daar bijna altijd te vinden. Sowieso rond lunchtijd, als alle locals pauze hebben. Dan schoof ik aan op één van de plastic stoeltjes. Zit je daar, met z’n allen overheerlijke noodles te eten.

Net als lunchen is ook koffie halen in Singapore een heel andere ervaring. Je krijgt de koffie vaak in een plastic zakje. Daar prikken ze dan een rietje in. Toen ik dat voor het eerst zag, dacht ik dat ze een grapje maakten. Dat was dus niet zo.”

Rooftop met infinity pool

“Het toerisme in Singapore valt heel erg mee, in dat opzicht kun je het niet vergelijken met Europese steden als Parijs en Londen. De Aziatische stad heeft wel een paar highlights die je niet mag overslaan.

Uiteraard doel ik dan onder meer op Gardens by the Bay, de futuristische tuin midden in de stad. Tip: ga er ook een keer ’s avonds heen, dan is er een lichtshow.

Ook het welbekende hotel Marina Bay Sands is een bezoekje (of overnachting) waard. Zij hebben een infinity pool op ruim 300 meter hoogte. Je kijkt over de hele stad uit, echt waanzinnig.

Tot slot is het Art Science Museum een aanrader. Hun futuristische tentoonstellingen matchen helemaal met de sfeer van de stad. Toen ik er de laatste keer was, ging het over licht. Maar eigenlijk zijn hun exposities altijd interessant.”

©Unsplash – Marina Bay Sands

Shoppen in Singapore

“Singapore kent talloze luxury shopping malls. Hier vind je misschien nog wel de meeste toeristen; mensen met veel geld te besteden kunnen hier hun hart ophalen. Zelf vind ik het veel leuker om naar van die typische dollar stores te gaan, waar ze producten verkopen waar je géén idee van hebt. Van over de top sleutelhangers tot crazy make-uptrends: ik kijk m’n ogen uit daar. Heerlijk.”

Little escape

“Mijn ultieme tip voor een bezoek aan Singapore is om de drukke citytrip te combineren met een bezoekje aan het eiland Pulau Ubin, op een kwartiertje varen van de hoofdstad. Wolkenkrabbers ruil je even in voor een kleine jungle en rust. Er is één heel klein dorpje waar je fietsen kunt huren om over het eiland te crossen. Een little escape die nog niet ontdekt is door het grote publiek.”

©ANP – Palau Ubin

 

Travel Essentials

Hagelslag in de hitte

Lachend: “Waar ik ook heen ga, hagelslag is onmisbaar. Dat móét je toch gewoon altijd bij je hebben?

Daarnaast kan ik qua travel essentials niet zonder mijn dr. Martens. Ik probeer altijd alles te lopen, maar als het heel warm is, wil je niets liever dan in de airco zitten. Voor die warme dagen is ook een zonnebrand met factor 50 een must.

Tot slot zou ik mijn analoge camera nooit vergeten. Singapore is qua architectuur een heel bijzondere stad. Perfect voor analoge snapshots als je het mij vraagt.”

©Marthe Woertman