dit-is-de-ultieme-getaway-van-annekee-en-matthijs-toscane-van-het-noorden-zonder-toeristen-205931

Een roadtrip door Italië of weekendje Barcelona voor de boeg? De beste tips komen van zij die al gingen en genoten. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Annekee Molenaar deelt de favoriete bestemming van haar en vriend Matthijs de Ligt: De Langhe, de wijngaarden tussen Turijn – hun voormalige thuis – en Milaan.

“Ik heb er nog nooit een Nederlander gezien.” Lachend: “Tot nu toe dan. Matthijs zei al: ‘An, moet je dit wel tippen?’ Maar het is echt een gem, ik ken niemand die het níet fantastisch vond.”

Tips De Langhe

Italiaanse oase

“Toen we net in Turijn woonden, ontdekten we dat locals vaak naar dit gebied gaan. Al snel werd het ook onze ultieme getaway. We gaan heel vaak samen, maar nemen ook geregeld familie of vrienden mee. Het is zo’n fijne plek om van elkaar en de natuur te genieten.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Na een uur rijden vanaf Turijn waan je je in een authentieke Italiaanse oase van rust. Je zit er midden tussen de wijnvelden. Het is een beetje het Toscane van het noorden, maar dan een stuk minder heet én minder toeristisch.”

“Het gebied kenmerkt zich door de vele agriturismo’s. Dat zijn kleine, oude kastelen die families hebben omgetoverd tot prachtige verblijven. Je kan daar overheerlijk eten en vaak ook slapen.”

Truffeltochten

“Sowieso staat de hele regio in het teken van eten. Veel restaurants hebben ook hun eigen cantina, waar ze wijn maken. Alles is puur en biologisch, en er wordt alleen seizoensgebonden gekookt.”

“In de herfst betekent dat truffelseizoen. Vanuit de agriturismo kun je vaak mee op truffeltocht, waarna families van de buit een heerlijke lunch maken. Ik denk dat dat mijn favoriete seizoen is om De Langhe te bezoeken. Open haard aan, hondjes mee. Je komt helemaal zen terug. Al is de móóiste periode mei/juni, wanneer de Italiaanse zon al heel fijn is, maar nog niet te heet. Alleen dan dus geen truffel.”

De Langhe tips
©Annekee Molenaar

Buon appetito

“Mijn lijst met tips voor De Langhe is ellenlang. Maar ons favoriete hotel is toch wel Relais San Maurizio. Het is zo’n lekker plekje, zowel in het voor- als najaar. Ze hebben ook een spa, dus neem hoe dan ook je bikini mee.”

“Mijn lievelingsrestaurant is La Ciau del Tornavento. Je kan daar zo geweldig eten. Zij hebben ook een cantina, met eigen wijn. Ik heb er een keer een wijnproeverij met vriendinnen gedaan, je zit daar prachtig. Andere aanraders zijn Osteria il Cortile en Tenuta il Palazzasso. En niet te missen is Marchesi di Barolo, een eeuwenoude cantina middenin De Langhe.”

De Langhe tips
©Annekee Molenaar – Links: Relais San Maurizio, rechts: Osteria il Cortile

Roadtrip

“Eigenlijk is De Langhe perfect voor een roadtrip door Italië. Plan er een lang weekend als tussenstop, en rij daarna door richting het zuiden. Het gebied telt verschillende dorpjes die je kunt bezoeken. Het ene dorp staat bekend om de kaas die er wordt gemaakt, het andere plekje heeft een prachtige kerk; ook buiten de natuur om is er genoeg te zien.”

Souvenirs

“Mijn travel essentials voor De Langhe reiken tot twee uitersten. In mijn koffer vind je alles voor een zen-weekend: laarzen in de winter, swimwear (any season) en een goed boek. Maar ik neem ook altijd een chic setje kleding mee, voor in de avond.”

“Eigenlijk is het vooral belangrijk om nog veel plek óver te houden, want je vertrekt gegarandeerd met een koffer vol eten. Flessen wijn, kaas, hazelnoten: wij nemen steevast weer een voorraad mee naar huis.”

De Langhe tips
©Annekee Molenaar