birgit-kos-deelt-haar-favoriete-sprookjesachtige-spots-in-zwitserland-lord-of-the-rings-in-real-life-212677

Spaanse stedentrip of juist een actieve vakantie naar Zwitserland voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Model Birgit Kos woont inmiddels vijf jaar in Zürich. Niet bepaald een modestad, noch een walhalla van hippe horecatentjes – maar je krijgt er een magisch landschap voor terug.

“Ik val maar met de deur in huis: je gaat niet naar Zwitserland voor de fashion scene of het culinaire aanbod. Het is de sprookjesachtige natuur die Zwitserland zo bijzonder maakt.”

Tips Zwitserland

Wonen in Zürich

“Ik woon nu vijf jaar in Zürich. Het leven in Zwitserland kan je aardig vergelijken met dat in Nederland: het werkleven staat hier centraal en mensen zijn gestructureerd en gereserveerd. De kleine entertainmentindustrie bevestigt dat; bijna alles is career-focused en Zwitsers gaan minder vaak een dag of avond uit.

Dat maakt Zwitserland overigens geen saaie vakantiebestemming, je moet alleen weten waarvoor je gaat. Wat dit land naar mijn mening zo bijzonder maakt, is de prachtige natuur op een steenworp afstand van de stad. Combineer een korte stedentrip naar Zürich met een roadtrip door de bergen. Je rijdt in ruim drie uur door het hele land.”

Upcoming horeca

“Ik zou Zürich omschrijven als een kleine, creatieve stad – mede door de vele studenten die er rondlopen. Het is niet bepaald een stad die in het rijtje Parijs – Londen – Amsterdam thuishoort, maar knus is Zürich zeker. Vooral het oude deel is prachtig. Daar vind je een klein kasteel, oude straatjes en schattige pleinen.

Wat betreft de horeca hobbelen we een beetje achter de grote steden aan. Zürich is geen voorloper op het gebied van vegan hotspots of andere eettrends, maar inmiddels kent de stad zeker wat noemenswaardige restaurants.

Bar Lupo is een fantastische Italiaan waar ik graag kom. Zij hebben ook een leuke tuin, waar je gezellig eet of borrelt in de zomer. Roots en Chimy’s zijn twee goede veganistische restaurants – ja, we hebben er heus wel een paar. Wil je juist de lokale keuken proeven? Ga dan naar Swiss Chuchi en bestel de kaasfondue, overheerlijk.

Daarnaast is Miss Miu mijn favoriete Aziatische restaurant en kun je voor koffie of een cocktail prima bij Grande Cafe & Bar terecht. Tot slot is Gelateria di Berna mijn go-to gelateria in de stad.”

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bar Lupo (@lupo.bar)

Kunst in een kasteel

“Op het gebied van musea doen we dan weer niet onder aan andere steden, vind ik. In het bijzonder zou ik er twee aanraden.

Pal naast het centraal station vind je het Swiss National Museum. Dit museum is gevestigd in een klein kasteel. Alleen dat maakt een bezoekje al de moeite waard, maar ook hun exposities spreken me altijd aan. Ze hebben echt vaak leuke dingen.

Daarnaast is het populaire Kunsthaus Zürich een dikke tip. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen; hun exposities zijn echt waanzinnig.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kunsthaus Zürich (@kunsthauszuerich)

Roadtrip door de natuur

“Ik zou persoonlijk niet langer dan twee dagen in Zürich blijven, maar snel in de auto springen voor een roadtrip. Vooral als je van het sportieve type bent. Zet koers naar de natuur. Over andere steden kan ik heel kort zijn: die zijn behoorlijk saai. Genève, de tweede grootste stad van Zwitserland, is een stad voor de rich, en verder zijn er niet bepaald steden die zich lenen voor een bruisende stedentrip.

Wie voor een roadtrip kiest, heeft grofweg drie keuzes: je kunt de kant van Italië, Frankrijk of Oosterijk op. Die eerste is mijn favoriet. Ik denk dat dat te maken heeft met de Italiaanse invloeden aan de grens. Persoonlijk zou ik via Grindelwald reizen, een prachtig en betaalbare plek. Richting Frankrijk zou ik sowieso niet adviseren. Dat is de dure kant – en duur is in Zwitserland ook écht duur.”

©Birgit Kos – in Davos

Sprookjesachtige stops

“Mijn favoriete plekken in Zwitserland hangen nauw samen met de seizoenen. In de winter is Davos by far mijn favoriete bestemming. Je treft er kilometers aan prachtige pistes aan en ook ligt er werkelijk altijd sneeuw.

In de zomer is een hike naar het meer Bannalpsee prachtig. Watervallen, wilde bloemen, alles groen: de route heeft iets weg van Lord of The Rings, maar dan in real life.

Een iets zwaardere hike is die naar het meer Fälensee bij Appenzell, richting het oosten. Het meer dat je aantreft in het midden van de bergen is onbeschrijfelijk mooi. Maar hier moet je niet ongetraind aan beginnen.

Na een lange wandeling gaan wij altijd even bij een bergrestaurant eten, Zwitserser dan dat wordt het niet. Een kaasfondue of rosti’s (een soort aardappelpannenkoekjes, vaak met spek, ei en kaas, red.) zijn mijn favorieten.” Lachend: “Gezond is anders, maar na een hike mag dat wel.”

©Birgit Kos – het meer Bannalpsee

Travel essentials

Dog friendly

“Na deze tips zal het je niet verbazen dat wandelschoenen en hike-gear écht tot de essentials behoren. Daarnaast is zonnebrand een must. Juist in de bergen kan de zon fel zijn. Oh, en neem alsjeblieft ook een regenjas mee.

Een hond is natuurlijk geen travel essential, maar je viervoeter kan en wil je wel degelijk meenemen op vakantie. Ik neem mijn hond Akira altijd mee de natuur in, dat is echt het gezelligste ooit. In dat opzicht is Zwitserland een zeer diervriendelijk land.”

©Birgit Kos

Nog zo’n land waar je een prachtige roadtrip door de natuur kunt maken, is Slovenië. Model Alyssa Traoré deelt haar tips.