model-alyssa-traore-ontwijkt-massatoerisme-slovenie-is-midzomer-prachtig-en-niet-packed-206037

Een roadtrip door Oost-Europa of weekendje Barcelona voor de boeg? De beste tips komen van ‘zij die al gingen en genoten’. In de rubriek Vogue en voyage verklappen vrouwen hun best bewaarde vakantiegeheimen en geven zij een kijkje in hun koffer. Model Alyssa Traoré ontwijkt het liefst massatoerisme. Slovenië slaagde als vakantiebestemming met vlag en wimpel.

“Wie in de zomermaanden op zoek is naar een land dat niet packed is met toeristen, kan z’n hart ophalen in Slovenië. Een must-visit in Oost-Europa en het ideale startpunt voor een roadtrip.”

Tips Slovenië

Sprookjesstad

“Hoofdstad Ljubljana is klein, maar knus. De rivier Ljubljanica loopt er dwars doorheen, dat geeft een gezellige sfeer. Aan de rand van het water bevinden zich overal leuke cafeetjes. Wij waren er in de zomer, dan zit je daar het liefst de hele dag.”

“Middenin de stad vind je op een heuvel het Middeleeuwse kasteel Ljubljanski Grad. Je hiket er in een half uur naartoe. Tijdens midzomeravonden (half juli tot half augustus) worden op de binnenplaats van het kasteel films gedraaid onder de sterrenhemel. Magisch.”

Kunstenaarswijk

“In de hoofdstad mag je de hippe kunstenaarswijk Metelkova zeker niet overslaan. De ietwat rauwe wijk, vol street art en graffiti, trekt een jong publiek en is ook geliefd onder locals. Het contrast met de sprookjesachtige binnenstad kan bijna niet groter. ’s Avonds is dit de plek voor drankjes en een feestje.”

Tips Slovenië
©Alyssa Traoré

Vegan friendly

“Voor veganisten is Slovenië al helemaal de ideale bestemming. Ik ben zelf ook vegan en was onder de indruk van de leuke veganistische tentjes. Mijn favorieten zijn Barbarella Arkade bistro en Gourmet Vegan. En Vigo Ice Cream, waar ze ook vegan-opties hebben.”

Odprta kuhna

“In het hart van de stad tref je de Central Market, vol lokale en biologische producten. Wil je je onderdompelen in het culinaire leven van Slovenië? Dan moet je hier zijn.”

“Vooral locals strijken hier neer voor hun lunch of avondeten. In de zomermaanden verandert de markt in een soort openlucht foodhal – de Slovenen noemen het Odprta kuhna, oftewel: open keuken. Als je geluk hebt, wordt er live muziek gespeeld.”

Roadtrip

“De hoofdstad Ljubljana is een leuke uitvalsbasis, maar ik zou zeker aanraden om een roadtrip te plannen – door Slovenië of heel Oost-Europa. Het land heeft prachtige natuur, en aangezien de hoofdstad redelijk klein is, heb je deze na drie dagen wel gezien. Slovenië staat bekend om z’n mysterieuze meren en daar is niks aan gelogen. Mijn favoriet was Lake Bled. Kraakhelder, turquoise-kleurig water, met in het midden een eilandje met daarop een klein kasteel. Heel idyllisch.”

“Daarnaast vond ik de grotten van Postojna indrukwekkend. Slovenië telt tienduizenden grotten, maar die in Postojna zijn het grootst.”

Basic looks

“Wie denkt dat het niet warm wordt in Slovenië, heeft het mis. Een lippenbalsem van Burt’s Bees met SPF15 is in mijn tas echt onmisbaar. Net als mijn badpak en zonnebril van Prada.”

“Op vakantie hou ik van basic. Het liefst draagt ik shorts met een cropped top of een bodycon jurkje. Ook ’s avonds, ik ben niet de persoon die op vakantie volledig uitpakt.” Lachend: “Als het even kan met m’n Adidas-slippers eronder.”

Tips Slovenië
©Alyssa Traoré