minister-van-defensie-kajsa-ollongren-draagt-custom-ontwerp-van-nederlands-label-martan-tijdens-prinsjesdag-268514
©Borris Lutters

De derde dinsdag van september is aangebroken, wat zoveel betekent als de start van Prinsjesdag. Voor deze gelegenheid dragen politici speciale ontwerpen – vaak met een onderliggende boodschap. Zo ook de outfit van minister van Defensie Kajsa Ollongren. Zij draagt vandaag een uniek ontwerp gemaakt door het Nederlandse modehuis Martan. De look werd gecreëerd in samenwerking met Studio Pax, een organisatie die zich toelegt op het hergebruik van defensiemateriaal.

Kajsa Ollongren in Martan tijdens Prinsjesdag 2023

Alle leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn vandaag aanwezig tijdens de troonrede van koning Willem-Alexander in Den Haag, waarna de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting voorlegt aan de Tweede Kamer. Politici gaan hiervoor gekleed in bijzondere looks – inclusief de niet te missen unieke hoeden. Politici kiezen niet enkel voor flatterende outfits, maar ook voor kledingstukken met een boodschap.

Dat geldt ook voor de jurk van defensieminister Kajsa Ollongren. Gemaakt door het Amsterdamse label Martan in samenwerking met Studio Pax, weerspiegelt haar Prinsjesdag-ontwerp zowel de waarden van het ministerie van Defensie als duurzaamheid. De groene accenten op de jurk van Minister Ollongren zijn afkomstig van een Defensie-regenbroek, aangevuld met touw dat wordt gebruikt door de Nederlandse krijgsmacht. Tevens een subtiele referentie naar het herkenbare werk van Martan.

“Vrede, vrijheid en veiligheid zijn het waard om voor te vechten”, stelt Ollongren in een persbericht. “Deze overtuiging zit diep in iedere vezel van de Defensieorganisatie. Vandaag draag ik dan ook met trots dit ontwerp door Nederlands modehuis Martan op initiatief van Studio Pax.”

Het artikel gaat verder onder de afbeelding. 

Kajsa Ollongren in een ontwerp van Martan tijdens Prinsjesdag 2023
©Borris Lutters

In de archieven van het ministerie van Defensie

Martan staat bekend om hun toewijding aan duurzaamheid en het hergebruiken van bestaande materialen in hun modecollecties. Een perfecte match dus om een outfit te maken met oud defensiemateriaal. Het modehuis stelt vereerd te zijn een Prinsjesdag-ontwerp te hebben mogen ontwerpen voor de minister.

“Toen we werden benaderd om een outfit voor de minister te ontwerpen en hiervoor in de ingeleverde materiaal-archief van het ministerie van Defensie te duiken, begonnen onze vingers uiteraard meteen te jeuken”, vertelt Diek Pothoven, creative director en mede-oprichter van Martan, exclusief aan Vogue Nederland. “Kajsa Ollongren is een krachtige, slimme en bovenal prachtige vrouw. Het is een eer om voor haar, op onze geheel eigen werk- en ontwerp wijze, een speciale Prinsjesdag-outfit te creëren.”

Het Martan-ontwerp voor Ollongren toont niet alleen de waarden van defensie en duurzaamheid in de mode-industrie – het is tevens een symbool van positieve impact. Dit ontwerp markeert dan ook het begin van een langdurige samenwerking tussen Martan en Studio Pax, waarvan een deel van de opbrengst zal worden geschonken aan Oekraïne.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kajsa Ollongren (@kajsaollongren)