politieke-modestatements-op-prinsjesdag-van-geupcycled-beddengoed-tot-bandanas-224197
©ANP

Als er een uitgelezen kans is om politieke modestatements te maken, dan is het wel op Prinsjesdag. Politici en de koninklijke familie – onder wie prinses Amalia voor de eerste keer – kwamen vandaag bijeen om een nieuw parlementair jaar in te luiden, met de ogen van heel Nederland op hen gericht. Natuurlijk is er de hoedenparade, waar vrouwelijke politici de meest spraakmakende hoeden uit de kast trekken, maar sommige aanwezigen gaan een stap verder en laten hun complete outfit voor zich spreken.

Politieke modestatements op Prinsjesdag 2022

Van een geüpcyclede look bestaande uit oud beddengoed van D66-kamerlid Kiki Hagen tot een knipoog naar de bandanatrend gedragen door BBB-leidster Caroline van der Plas, dit zijn de politieke modestatements die dit jaar werden gemaakt op Prinsjesdag.

Sylvana Simons

Wie zeker opvalt in de menigte is Sylvana Simons. De Bij1-politica verschijnt bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in een zilverkleurige glanzende look bestaande uit een blouse en plooirok. Met haar outfit wil Simons mensen een spiegel voorhouden, zo laat ze weten op Instagram. “In tijden waar de crises zich blijven opstapelen en het vertrouwen in de politiek lager is dan ooit, is het belangrijk dat de overheid zichzelf een spiegel voorhoudt”, aldus Simons.

Sylvana Simons op Prinsjesdag 2022
©ANP

Kiki Hagen

Niet direct een statement look op het eerste gezicht is die van D66-kamerlid Kiki Hagen. Haar blouse met tie-dyeprint en maxirok zijn gemaakt van geüpcycled beddengoed, geverfd met natuurlijke materialen: kastanjes, roest en blauwhout. De look is een ontwerp van het Nederlandse duurzame modelabel Hul le Kes en sluit volledig aan bij de visie van Hagen. Zo zet de politica zich in voor een schoner milieu en een circulaire economie, waarbij ze de mode-industrie wil verduurzamen.

Kiki Hagen op Prinsjesdag 2022
©Kiki Hagen

Esther Ouwehand

PvdD-partijleider Esther Ouwehand is geen onbekende als het gaat om het maken van een politiek modestatement. Ook dit jaar heeft haar look een boodschap. Met haar tweedehands jurk, die bewerkt is door textielkunstenares Mary Poppelier, vraagt Ouwehand aandacht voor de oceaan. Ze draagt een sjerp met de tekst ‘Hoezee! Hoezee! Hoezee!’

Esther Ouwehand op Prinsjesdag 2022
©ANP/Sander Koning

Jorien Wuite

Voor Prinsjesdag 2022 kiest D66-kamerlid Jorien Wuite voor een bijzondere look: een kimono met daarop zogeheten blue beads. Volgens een bekende legende op Sint Eustatius waren deze kralen een betaalmiddel voor slaven. Als zij vrijkwamen, gooiden ze de kralen in zee. ‘De kimono is een statement als aandacht voor de sociale en culturele status van de Caribische eilanden’, schrijft Wuite op Instagram. De creatie is gemaakt door de Nederlands-Angolese modeontwerper Dauvia Nijenhuis.

Jorien Wuite op Prinsjesdag 2022
©Jorien Wuite

Fonda Sahla

Wie ook een statement met haar Prinsjesdag-look maakt, is D66-kamerlid Fonda Sahla. Voor de gelegenheid draagt ze een jurk met Marokkaanse accenten, een creatie van ontwerper Saloua Bourhim. Sahla is zelf van Marokkaanse afkomst en een voorvechter van gelijke kansen voor iedereen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Die boodschap wil ze laten zien met haar look.

Fonda Sahla op Prinsjesdag 2022
©Fonda Sahla

Caroline van der Plas

BBB-leidster Caroline van der Plas werd voor Prinsjesdag 2022 gestyled door een studente van het mbo. Met haar look – bestaande uit een strooien hoed met boerenzakdoek (of is het een knipoog naar de bandanatrend?) – betuigt ze steun aan de boeren.

Caroline van der Plas op Prinsjesdag 2022
©ANP/ Peter Hilz

Jeanet van der Laan

Ook D66-kamerlid Jeanet van der Laan gaat voor een politiek modestatement. Ze draagt een jurk gemaakt door cliënten van het Leontienhuis, een initiatief van oud-topsporter Leontien van Moorsel. In dit huis kunnen mensen met een eetstoornis terecht, voor hulp bij hun herstel. Jeanet heeft zelf een achtergrond als voetbalster en speelde 29 wedstrijden in het Nederlands voetbalelftal. Zij zet zich in voor sport en preventie. 

Jeanet van der Laan op Prinsjesdag 2022
©Jeanet van der Laan