iconische-marilyn-monroe-jurk-beschadigd-nadat-kim-kardashian-hem-droeg-naar-het-met-gala-214224
©ANP

Als er iemand indruk heeft gemaakt op het Met Gala dit jaar, dan is het Kim Kardashian wel. De ondernemer en realityster betrad de rode loper van het prestigieuze evenement in de iconische naked dress die Marilyn Monroe in 1962 droeg toen ze president John F. Kennedy toezong. Nu, een aantal weken later, blijkt de jurk beschadigd te zijn. Zoals te verwachten, zijn modeconservatoren ziedend.

Marilyn Monroe-jurk beschadigd 

Toen bekend werd dat Kim Kardashian de iconische creatie droeg, kreeg ze bakken met kritiek over zich heen. De jurk was, na zestig jaar, te fragiel en niet meer bedoeld om gedragen te worden. De commotie was echter niet van lange duur en waaide – zoals wel meerdere acties van Kardashian – weer over. Tot vandaag. Er gaan foto’s rond waarop te zien is dat de Marilyn Monroe-jurk beschadigd is en dat houdt de gemoederen flink bezig.

Kardashian droeg de jurk alleen op de rode loper (hierna trok ze een replica aan), maar dat was genoeg om het stukje modegeschiedenis schade toe te brengen. Op de foto’s, gedeeld door verzamelaar Scott Fortner van The Marilyn Monroe Collection, zijn losse naden bij de sluiting te zien, evenals scheuren in de achterkant en losgeraakte kristallen. Vergeleken met beelden van de jurk uit 2016 zijn de verschillen meer dan duidelijk.

Ripley’s, waar de jurk momenteel te zien is, beweert dat er “grote zorg is besteed aan het behoud van dit stuk popcultuurgeschiedenis”, weet Diet Prada. De beelden suggereren echter iets anders. Kardashian paste aanvankelijk niet in de jurk, waardoor ze hem eerst niet mocht dragen. Nadat ze op magische wijze in een paar weken kilo’s wist af te vallen, kreeg ze toch toestemming, wat tot de nodige verontwaardiging leidde.

Onverantwoordelijk

Experts vreesden al dat het dragen van de jurk niet zonder gevolgen zou zijn. “Kim Kardashian die Marilyns historische en iconische jurk draagt, is onethisch”, schrijft Sarah Scaturro, modeconservator en voormalige head of conservation van het Costume Institute, op Instagram. “Toen ik hoofd was van het conserveringslaboratorium van het Costume Institute moest ik verzoeken van mensen (waaronder Anna Wintour) afslaan om onvervangbare objecten uit de collectie te laten dragen door modellen en beroemdheden.”

“Het dragen van historische kleding beschadigt het. Punt uit. Een zestig jaar oude opgesmukte zijden jurk gaat problemen hebben, zwakke plekken. En Kim doet er zeker producten op – lotions, crèmes, parfums, lichaamsmake-up – die het allemaal nog meer beschadigen. Laat me niet beginnen over haar struggle om de trap op te lopen in haar plateaustiletto’s, stappend op de zoom”, aldus Scaturro.

Scaturro noemt Ripley’s een “onverantwoordelijke eigenaar van de jurk”. Het museum heeft nog niet gereageerd op de verschenen foto’s.