koningin-maxima-draagt-een-bijzonder-erfstuk-dat-prinses-beatrix-droeg-als-bruid-299293
©ANP

Koningin Máxima heeft op de tweede dag van haar officiële driedaagse bezoek aan de Filipijnen namens de Verenigde Naties de wijk Maya in Manilla bezocht. Een bezoek dat in het teken stond van haar rol als speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering en ontwikkeling. De laatste tijd valt Máxima op door haar stijlvolle, vaak monochrome looks. Maar dit keer was er een ander element dat de aandacht trok: een fonkelende diamanten broche, uit de koninklijke kluis, die Máxima leende van haar schoonmoeder prinses Beatrix.

Máxima in Manilla

Tijdens haar bezoek aan de Filipijnen richt Máxima zich op het bevorderen van de toegang tot financiële diensten voor de armere delen van de bevolking, een cruciaal onderdeel van de economische ontwikkeling en armoedebestrijding in het land. In de wijk Maya ontmoette Máxima diverse lokale ondernemers en gemeenschapsleiders die actief betrokken zijn bij projecten die gericht zijn op financiële inclusie. Ze sprak met microkredietontvangers en bezocht initiatieven die vrouwen in staat stellen om zelfstandig een inkomen te genereren. Haar bezoek benadrukte de noodzaak van toegang tot financiële middelen als een middel om economische zelfstandigheid te bevorderen en armoede te verminderen.

Máxima draagt broche van Beatrix

Koningin Máxima droeg een elegante crèmekleurige look van Natan, bestaande uit een lichtroze rok en kanten peplum-top. Ze combineerde haar outfit met een paar stijlvolle suède pumps van Gianvito Rossi. Haar look was zowel professioneel als stijlvol, passend bij de formele aard van het bezoek. Wat echter opviel, was de broche die ze droeg. Dit sieraad is afkomstig van prinses Beatrix en heeft een bijzondere geschiedenis. Het is namelijk de broche die Beatrix droeg op haar trouwdag met prins Claus in 1966.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De zogeheten aalbessenblad-broche is een diamantcreatie die al eeuwenlang verbonden is aan het Nederlandse koningshuis. Het sieraad heeft een parel in het midden, die omgeven is door drie diamantblaadjes, en een grotere parel als hanger. Dit laatste gedeelte liet Máxima echter weg. Het kostbare sieraad behoorde ooit toe aan koningin Sophie, die van 1849 tot haar overlijden in 1877 koningin van Nederland was. Daarna werd het sieraad door ruim vijf generaties Nederlandse koninginnen gedragen. Door voor deze broche te kiezen, brengt Máxima niet alleen een ode aan haar schoonmoeder, maar verbindt ze ook het heden aan het verleden.

Koningin Máxima en prinses Beatrix in dezelfde broche
©Getty Images – ANP