dior-herlanceert-de-iconische-lady-dior-tas-gedragen-door-prinses-diana-in-de-jaren-90-231408
©Richard Corkery/NY Daily News via Getty Images

Als er één mode-item doet denken aan prinses Diana, is het wel de Lady Dior-tas. Het inmiddels iconische tasontwerp van het Franse modehuis verkreeg dan ook faam nadat het meermaals aan de arm van de prinses verscheen. De stijlvolle beelden van Diana met het accessoire staan in ons collectieve geheugen gegrift, want er zijn maar weinig outfits waar ze de tas níet draagt. Nu, ruim 25 jaar later, herlanceert Dior een van Diana’s favoriete varianten van de tas. Een ware ode aan de prinses die tot op de dag van vandaag een stijlicoon is voor velen.

Dior herlanceert Diana’s Lady Dior-tas

De iconische top-handle tas werd in 1995 voor het eerst gespot bij prinses Diana in Parijs. Het was een geschenk van de first lady van Frankrijk, Bernadette Chirac, tijdens de opening van de Paul Cézanne-tentoonstelling in het Grand Palais. Toen heette de stijl nog Chouchou. Het was een exclusief ontwerp dat nog niet te koop was. Sinds dat moment heeft Diana verschillende varianten van de tas non-stop gedragen. Dat is tevens de reden waarom het ontwerp in 1996 officieel werd omgedoopt tot de Lady Dior.

Nu is er één stijl in het bijzonder die de aandacht trok: Diana droeg tijdens het Met Gala in 1997 een nachtblauwe satijnen ontwerp van de tas met strass-details, gecombineerd met een donkerblauwe slipdress naar de hand van Diors toenmalige creative director John Galliano – geheel in thema, aangezien het Met Gala dat jaar het werk van Christian Dior vierde.

Nu brengt Dior het iconische ontwerp dus terug. De vernieuwde versie van de tas is verkrijgbaar voor 5.000 euro in een beperkte oplage van slechts tweehonderd stuks op bestelling in de Dior boetieks en online. De herlancering van de tas komt op een moment dat prinses Diana weer volop het onderwerp van gesprek is door het vijfde seizoen van Netflix-serie The Crown. We hadden niet anders van de kostuumontwerpers verwacht dan dat je ook dáár Diana spot met haar favoriete Lady Dior-tas(sen).

Diana en Dior

Prinses Diana’s liefde voor Dior – en mode in het algemeen – had een momentum in de befaamde jaren na haar scheiding van prins Charles in de jaren negentig. Lady Di’s garderobe weerspiegelde haar individualiteit en vrijheid: van aansluitende Versace-jurken tot kleurrijke Chanel-mantelpakken en Dior-jurken. En dus haar vertrouwde Lady Dior, een ontwerp dat zich heeft ontwikkeld tot een van de meest iconische tassen ooit gemaakt.

Lady Dior
©DIOR
Elizabeth Debicki met Lady Dior
©THE CROWN NETFLIX