loewe-zet-in-op-de-terugkeer-van-peplum-tijdens-lente-zomer-2023-show-225675

In de jaren 2010 waren ze plotsklaps overal: peplum tops. Maar net zo snel als dat ze verschenen, waren de tops met een wijd uitlopende onderkant ook weer verdwenen. Volgens Jonathan Anderson is deze afwezigheid niet van lange duur: tijdens de lente/zomershow 2023 van Loewe zien we het korte model volop.

Loewe lente/zomercollectie 2023

Nadat de laatste mannencollectie van Loewe rijkelijk werd versierd met groeiend gras, krijgt de vrouwencollectie ook een natuurlijke insteek. Dit begon al bij de uitnodiging van Loewe’s lente/zomershow: in een witte doos kregen gasten een anthurium. Eenmaal aangekomen bij Le Garde Republicaine zagen genodigden als Kylie Jenner, Emma Chamberlain en Emily Ratajkowsi dezelfde plant in het midden van de catwalk – maar dan een gigantisch exemplaar.

Nadat alle gasten hun plek innamen aan de randen van de ruimte, volgde een parade aan anthuriums op de runway. Jurken krijgen de plant op borst of op de volledige buste. Ook zijn er tops gemaakt van de plant, waar de arm van het model doorheen steekt. Uiteraard zijn de schoenen niet vergeten. Nadat hakken in vorige collecties werden versierd met eieren en rozen, zijn ze dit keer bezaaid met anthuriums.

Ook ballonnenschoenen zijn opnieuw te zien. Dit keer blijven de ballonnen niet alleen bij de hak, maar zijn de schoenen volledig gevuld met onopgeblazen ballonnen, waardoor het in een flits lijkt alsof er wandelende boeketten voorbij lopen.

Peplum

Kortom: laat het maar aan creatief directeur Jonathan Anderson over om te spelen met volume – ook in kledingstukken. Zo krijgen jurken een tentachtige constructie: een puntige halslijn met stof gedrapeerd over het lichaam.

Maar de meest toegankelijke manier van spelen met volume gebeurt met de peplum. Felgekleurde, zachte ieniemini-jurken met een polokraag krijgen een wijd uitlopende rok, eveneens als korte jacks en korte trenchcoats. Hiermee lijkt de trend terug van weggeweest – en dat is sneller dan verwacht. In 2014 liepen beroemdheden als Reese Witherspoon en Selena Gomez nog volop in de preppy tops.

Daad van reductie

De korte tops, jurken en jassen vormen dan ook een opvallende tegenstelling tot andere ontwerpers. In andere lente/zomercollectie zien namelijk dat kledingstukken juist langer worden gemaakt. Zo zagen we bij Saint Laurent Paris ultralange jurken en jassen en zijn lange kniekousen nergens weg te slaan. Anderson beschrijft dit seizoen dan ook als een blunt ontwerpstatement, ‘versterkt door de daad van reductie: silhouetten worden verkleind, strakker en opnieuw ontworpen.’

Nu is de vraag: zullen de korte peplums hun terugkeer maken in het straatbeeld, of houden we kledingstukken liever lang? Voor wie niet wil beslissen, heeft Loewe gepixelde kledingstukken.

loewe paris fashion week lente zomer 2023
©Acielle/Style Du Monde
1/4
Native Share
loewe paris fashion week lente zomer 2023 schoenen ballonnen
©Acielle/Style Du Monde
2/4
Native Share
loewe lente zomer collectie 2023
©GoRunway.com
3/4
Native Share
loewe paris fashion week lente zomer 2023
©Acielle/Style Du Monde
4/4
Native Share