natalie-portman-blaast-nieuw-leven-in-een-van-de-beroemdste-dior-jurken-aller-tijden-255394
©Dior

Het 76e Filmfestival van Cannes heeft al een reeks adembenemende rode lopers opgeleverd, waaronder de Alexander McQueen droomjurk van Elle Fanning bij de openingsceremonie en Naomi Campbell’s karmijnrode Valentino-jurk met roze gevederde cape bij de vertoning van Killers of the Flower Moon. Maar de aankomst van Natalie Portman bij de première van May December in een glinsterende Dior-jurk (een ode aan een museumstuk) heeft die-hard modeliefhebbers echt in de ban.

Christian Dior-jurk uit het archief

De ivoorkleurige strapless jurk van de actrice – minutieus versierd met sierlijke kralen en een gelaagde rok die doet denken aan een waaier van pauwenveren – is geïnspireerd op de Junon-jurk die Christian Dior zelf creëerde voor zijn herfst/wintercollectie van 1949-1950. De jurk is vernoemd naar de oude Romeinse godin, die de vrouw van Jupiter was en beschermgodin van Rome. Hoewel hij momenteel niet wordt tentoongesteld, maakt de originele jurk deel uit van de collectie van het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art.

Meningen lopen uiteen

Hoewel Portmans outfit – die werd ontworpen door Diors huidige creatief directeur Maria Grazia Chiuri – een eerbetoon is aan het legendarische stuk, zijn de constructie en fabricage niet identiek aan het origineel. Stijlkijkers op internet zijn verdeeld. Sommigen zijn vol lof over de referentie: ‘Dit is waanzinnig’, beweert fashion Twitteraccount @SaintDoI. Anderen, zoals Cherie Balch van Shrimpton Couture, zijn van mening dat bepaalde historische kledingstukken gewoon niet nagemaakt moeten worden. Uiteraard pleiten vintage-experts voor echte archiefstukken in plaats van reproducties op de rode loper.

‘Natalie zag er prachtig uit en haar rol als ambassadrice van het huis rechtvaardigt zeker het opnieuw maken van deze japon’, liet Balch op Instagram weten. ‘Maar voor mij verbleekt de reproductie in vergelijking met het origineel. De lijn klopt niet helemaal, de versiering is minder en het heeft niet hetzelfde gemak en schoonheid als de originele jurk.’ 

Vaker gereproduceerd

De jurk is in het verleden herhaaldelijk gebruikt als inspiratie, zowel door Dior als andere modehuizen. De meest opmerkelijke zijn jurken uit John Galliano’s haute couture voorjaar 2010-collectie en Grazia Chiuri’s haute couture collectie van het voorjaar 2017 bij Dior. Maar ook Zuhair Murads op maat gemaakte stuk voor de cover van de Britse Vogue, gedragen door Miley Cyrus. 

Drieluik van archief stukken van de jurk die Natalie Portman droeg
©Links naar rechts: Indigital.tv / Gorunway.com / Getty Images

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.