franse-topfotograaf-patrick-demarchelier-overleden-hij-schreef-modegeschiedenis-209252
©Neil Rasmus/BFA/REX/Shutterstock (9253112cs) Patrick Demarchelier

De in het Franse Le Havre geboren mode- en portretfotograaf Patrick Demarchelier is overleden. Hij stond bekend om het evenwicht tussen elegantie en gemak in zijn werk. Hij is 78 jaar geworden.

Patrick Demarchelier

Demarchelier was autodidact. “Ik dacht niet na over een carrière, heb het niet gepland. Het kwam naar me toe”, zei hij in een interview in 2015. Als tiener kreeg Demarchelier zijn eerste camera cadeau van zijn stiefvader. Hij maakte er goed gebruik van door bruiloften en pasfoto’s te fotograferen. Toen hij 20 jaar was, verhuisde hij naar Parijs. Hier vond hij een baan bij de Zwitserse fotograaf en Vogue contributor Hans Feurer.

Koninklijk fotograaf

Hij werkte als fotograaf voor de Amerikaanse Vogue nadat hij in 1975 naar New York verhuisde. Zijn eerste cover schoot hij in 1977, maar zijn meest memorabele was misschien wel die met Madonna, in mei 1989. Dat jaar was een belangrijk jaar voor de fotograaf; niet alleen werd zijn werk opgenomen in de openingspublicatie van de American Photographer Master Series, hij werd ook de persoonlijke portrettist van Diana, Prinses van Wales, die zijn werk had ontdekt door een cover van Vogue. De Fransman was de eerste niet-Brit die officieel koninklijk fotograaf werd.

De Britse Vogue

Demarchelier schreef zijn succes toe aan Grace Coddington, creatief directeur bij de Britse Vogue, met wie hij nauw samenwerkte. Hun jaren ’90 shoots waren zonovergoten en toonden gelukkige, actieve modellen in chique kleding. In de Surf’s Up editie in 1991 was Cindy Crawford te zien met een groep gespierde surfers, en ze gingen op pad met Naomi Campbell, Beverley Peele en Tyra Banks voor Summer’s Bare Necessities in 1992.

Prijzen

Het Franse ministerie van Cultuur benoemde Demarchelier tot officier dans l’ordre des arts et des lettres in 2007. Datzelfde jaar ontving hij de CFDA Founder’s Award in Honor of Eleanor Lambert. In de jaren 2010 werkte hij veel samen met model Caroline Trentini, die verkering had met zijn zoon Victor. Demarchelier verscheen in de film The September Issue en is te zien in The Sex & the City film.

Dior Couture

Demarchelier had een monografische tentoonstelling, ‘The Cult of Personality’, in het Petit Palais in Parijs in 2009. Staley-Wise was gastheer van zijn meest recente show in 2019. In 2011 publiceerde hij een uitbundig boekwerk getiteld Dior Couture. “Fotografen moeten kleren er fantastisch uit laten zien, daarvoor worden we betaald”, zei hij in een interview in 2012.

#MeToo-aantijgingen

Temidden van de #MeToo-beweging in 2018 behoorde Demarchelier tot een aantal fotografen dat beschuldigd werd van seksuele intimidatie. Uitgeverij Condé Nast bracht de volgende reactie uit op de beschuldigingen: “We hebben Patrick laten weten dat we in de nabije toekomst niet meer met hem zullen samenwerken.” Demarchelier ontkende de aantijgingen.

‘We zullen hem missen’

Toen zijn overlijden op zijn Instagram-account werd aangekondigd, stroomden de blijken van waardering en condoleances aan zijn familie binnen. Amber Valletta zei dat hij een van de eerste fotografen was met wie ze samenwerkte. “Hij schreef modegeschiedenis en was een legendarische fotograaf. We zullen hem missen.”

Demarchelier laat zijn vrouw Mia, drie zonen en drie kleinkinderen achter.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Vogue.com.