peter-copping-is-de-nieuwe-creative-director-van-lanvin-304072
©Riccardo Olerhead

Lanvin heeft Peter Copping benoemd tot de nieuwe creative director. De doorgewinterde ontwerper, bekend om zijn vrouwelijke creaties, treedt in september in dienst bij het Franse modehuis en wordt verantwoordelijk voor de dames- en herencollecties, lederwaren en accessoires.

Peter Copping naar Lanvin

Lanvin was op zoek naar een nieuwe creative director sinds het vertrek van Bruno Sialelli in april 2023. Zijn laatste show was in maart 2023. Hij presenteerde toen de herfst/winter 2023-collectie van het modehuis. “De komst van Peter Copping naar Lanvin is een belangrijke mijlpaal in de renaissance van een van de grote Franse merken”, aldus Siddhartha Shukla, plaatsvervangend CEO van Lanvin, donderdag in een verklaring. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we met Peters visie en technische nauwgezetheid en het doorzettingsvermogen van onze teams wereldwijd een nieuwe grens in de mode zullen aangeven en schoonheid en resultaten in gelijke mate zullen leveren.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Na zijn afstuderen aan Central Saint Martins en het Royal College of Art in Londen begon Copping zijn carrière bij Sonia Rykiel. Daarna bracht hij meer dan tien jaar door bij Louis Vuitton, met Marc Jacobs als hoofd van de damesmode. Vervolgens was hij van 2009 tot 2014 creative director van Nina Ricci en van 2014 tot 2016 van Oscar de la Renta (als opvolger van De la Renta zelf). Daarna was Copping hoofd couture bij Balenciaga, waar hij de ateliers leidde voor de herintroductie van couture in 2021. De Balenciaga herfst/winter 2024-coutureshow, gepresenteerd op 26 juni, was de laatste waaraan hij werkte voor het huis.

In een tijd waarin het een trend is om creative directors aan te nemen met een zakelijker profiel, zodat ze ook toezicht kunnen houden op de marketing en het imago van het huis, koos Lanvin juist voor een ontwerper met een technische expertise. Over Coppings Oscar de la Renta lente/zomer 2016-collectie schreef Sarah Mower van Vogue Runway: “De combinatie van respect voor de oprichter en pure persoonlijke flair zorgt voor een collectie die erin is geslaagd om elke vrouw die bij de show aanwezig was deel te laten uitmaken van Coppings betoverende, moderne kijk op vrouwelijkheid en seksualiteit.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oscar de la Renta SS16 onder Peter Copping.
©Getty Images
Een look uit de Oscar de la Renta lente/zomer 2016-collectie door Peter Copping

Over Lanvin

Lanvin werd in 1889 opgericht door Jeanne Lanvin en is het oudste couturehuis van Frankrijk dat nog steeds actief is. Het bedrijf presenteert echter al lang niet meer op de haute couturekalender. Het sloot zijn coutureactiviteiten nadat Claude Montana – de Franse ontwerper die bekendstond om zijn silhouetten met grote schouders uit de jaren tachtig – in 1992 na twee jaar ontslag nam.

Toen Alber Elbaz in 2001 in dienst trad, veranderde hij het stoffige imago van het Franse huis in een vaste favoriet onder vrouwen. Het merk kwam bekend te staan om haar duchesse satijn, cocktailjurken en opvallende sieraden. Daarmee bracht Elbaz een couturestijl naar prêt-à-porter. Sinds het ontslag van de sterontwerper in 2015 heeft het modehuis echter een paar moeilijke jaren achter de rug. Eigenaar Shaw-Lan Wang benoemde Bouchra Jarrar als creative director in 2016. Hij vertrok na twee seizoenen en werd opgevolgd door Olivier Lapidus, die ook al na twee seizoenen vertrok. Volgens openbare documenten daalde de omzet van € 143 miljoen in 2015 naar € 35 miljoen in 2020. Sialelli bekleedde de functie van 2019 tot 2023.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lanvin SS16 onder Alber Elbaz
©Getty Images
Een look uit de Lanvin lente/zomer 2016-collectie door Alber Elbaz

De Lanvin Group

Shukla heeft een herstart geleid sinds hij in december 2021 bij Lanvin kwam werken. Het merk, dat nu eigendom is van de Chinese Lanvin Group (voorheen Fosun Fashion Group), boekte een omzet van € 73 miljoen in 2021 en € 120 miljoen in 2022. De omzet van Lanvin daalde met 7 procent tot € 112 miljoen in 2023 ten opzichte van het jaar ervoor. De brutowinst steeg van € 61 miljoen in 2022 naar € 65 miljoen. In haar jaarlijkse winstverklaring schreef de Lanvin Group deze verbetering toe aan “een hogere full-price sell-through en een betere balans tussen de verkoop van accessoires en prêt-à-porter. Maar ook een verdere verschuiving naar boetiekverkopen met hogere marges en een beter voorraadbeheer.”

De groep omvat ook het Oostenrijkse merk Wolford, het herenkledingmerk Caruso en het Italiaanse schoenenlabel Sergio Rossi. Het debuteerde op de New York Stock Exchange in december 2022. “Lanvin is het boegbeeld van de Lanvin Group en maakt integraal deel uit van onze familie”, zo stelt Zhen Huang, voorzitter van de Lanvin Group, in een verklaring. “Met de benoeming van Peter Copping kijken we uit naar de verdere transformatie en groei van het maison.”

Een nieuwe visionair?

Copping zal ook samenwerken met Shukla aan Lanvin Lab, de experimentele ruimte binnen de groep die vorig jaar werd geïntroduceerd. De eerste creatieve samenwerking van Lanvin Lab was een collectie met de Amerikaanse rapper Future. “Jeanne Lanvin was een visionair in haar tijd. Haar interesses en passies gingen veel verder  dan mode. Net als die van mij”, zei Copping in een verklaring. (Hij staat bekend om zijn passie voor interieurdesign en antiek, en creëerde zelfs een lijn ‘haute cushions’ en spreien genaamd La Carlière, vernoemd naar zijn landhuis in Normandië.)

“Ik ben er zeker van dat Peters buitengewone talent en vermogen om de codes van het maison te herinterpreteren met nieuwsgierigheid en innovatie hem de ideale kandidaat maken om het succes van Lanvin te stimuleren”, voegde Eric Chan, CEO van Lanvin Group toe.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Business.