deze-feestelijke-jaren-80-jurk-van-prinses-diana-is-voor-meer-dan-1-miljoen-euro-geveild-279398
©Getty Images

Dankzij het nieuwste seizoen van The Crown zijn alle ogen gericht op de garderobe die prinses Diana droeg in de laatste zomer voor haar dood in augustus 1997. Denk aan de Versace-badpakken in neonkleuren en met luipaardprint, die ze droeg tijdens haar verblijf in Saint-Tropez, en de shift-jurken van Catherine Walker, die ze aanhad tijdens de liefdadigheidsevenementen die ze bezocht. Toch is het een jurk uit de jaren tachtig die nu voor meer dan een miljoen werd verkocht tijdens een veiling.

Jurk prinses Diana verkocht tijdens veiling

Het is die eighties-stijl van prinses Diana die bieders naar de ‘Hollywood Legends’-uitverkoop van Julien’s Auctions in Beverly Hills trok. Hier werd uiteindelijk de schoudergevulde en met sterren geborduurde Azagury-avondjurk verkocht voor 1.044.178 euro. Prinses Diana droeg de jurk voor het eerst in 1985, tijdens een diner met haar toenmalige echtgenoot prins Charles in het Palazzo Vecchio in Florence. Een jaar later droeg ze de jurk opnieuw, bij het Vancouver Symphony Orchestra. De jurk heeft een volumineuze organza rok, verlaagde taillestrik en met de hand genaaide metalen details. Het exemplaar bracht, van alle jurken die de prinses droeg, het grootste bedrag op.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Als het om Diana’s garderobe gaat, was 2023 een jaar van zescijferige verkopen. In september werd de welbekende trui verkocht die Diana droeg in 1981, toen ze met prins Charles polo speelde. De gebreide, zwarte schapentrui van het Britse merk Warm & Wonderful ging onder de hamer voor 1.023.236 euro. Hiermee werd het meteen het duurste breisel ooit dat op een veiling verkocht werd. De nummer 2? Het ongewassen kaki vest van 300.316 euro dat Kurt Cobain droeg tijdens een Nirvana MTV Unplugged-concert. In januari kocht Kim Kardashian ook een stuk uit de garderobe van de wijlen prinses van Wales. Het ging om het zogenoemde, fonkelende Attallah-kruis, gemaakt door de koninklijke juwelier Garrard in 1920. De realityster was hier zo’n 184.72 euro voor kwijt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.