r-i-p-adidas-sambas-emily-ratajkowski-teast-de-nieuwe-sneaker-van-de-zomer-292503
©Getty Images

Misschien heb je net je eerste fulltime baan gevonden en heb je besloten om deze gelegenheid te vieren met een paar Vejas, of misschien heb je streetstyle round-ups afgestruind en voelde je je geïnspireerd om een paar Adidas Sambas aan te schaffen – die in 2023 door alle media werden uitgeroepen tot de schoen van de zomer. Er is een goede reden waarom beide sneakers populair zijn geworden, maar er is nu een nieuwe kanshebber om de sneaker van het jaar te worden: de Puma SpeedCat.

Puma SpeedCat

De Puma SpeedCat is iets ongebruikelijker dan de veilige Samba. Het is meer een balletschoentje dan een traditionele sneaker. En, fun fact: hij werd oorspronkelijk ontworpen voor Formule 1-coureurs in 1998. Maar nu duikt de SpeedCat steeds vaker op als mainstream schoen in het straatbeeld. Dat komt vooral door Emily Ratajkowski, die de schoenen zo vaak draagt, dat ik aanneem dat ze een samenwerking heeft met Puma.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar ook andere streetstyle-sterren en trendvoorspellers op TikTok zijn fan van de sneaker. Al houdt de SpeedCat de meningen wel verdeeld. “Nee, nee, nee en nee” en “Ik vind deze persoonlijk niet mooi” zijn een greep uit de reacties. Maar de modeindustrie houdt van een schoen waarover de meningen zijn verdeeld. En dus zijn opmerkingen als deze misschien wel de bevestiging van de populariteit van de SpeedCat.

Emily Ratajkowski

EmRata werd (opnieuw en opnieuw) gefotografeerd in een paar van de sneakers toen zij deze week door Manhattan slenterde, gekleed in een boxy jasje, wijde cargo’s en de anti-paparazzi-combinatie van een hoodie en een zonnebril. Net als de voetbalsneakers van Wales Bonner en de Performance Ceptor TX sportschoenen van Gola zijn de SpeedCats niet ‘mooi’. Maar dat is hier juist de bedoeling: een vreemde, nostalgische schoen dragen die sommige mensen afstoot en anderen juist aantrekt.

Emily ratajkowski puma speedcat
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.