daniel-roseberry-overtreft-zichzelf-met-surrealistische-verenlooks-voor-schiaparelli-303379
©Schiaparelli

Als er een ontwerper is die met elke collectie onze kaken op de grond krijgt van verbazing, dan is het Schiaparelli’s Daniel Roseberry wel. De Amerikaanse designer presenteerde maandag – op de eerste dag van Couture Fashion Week – zijn nieuwe herfst/winter 2024-couturecollectie voor het Franse modehuis, en de show was wederom een spektakel voor in de boeken. Met een front row vol beroemdheden als Kylie Jenner (in een roze bruidslook met sluier), Doja Cat en Kelly Rutherford, stuurde Roseberry modellen de catwalk op gehuld in surrealistische verenlooks die het thema ‘The Phoenix’ belichaamden.

Verenlooks bij Schiaparelli

Schiaparelli staat bekend om zijn surrealistische kijk op mode, waarbij vaak inspiratie gehaald wordt uit flora en fauna. Dat geldt ook voor de herfst/winter 2024-couturecollectie van het modehuis. De show – die plaatsvond in een donkere zaal met kroonluchters – opende met een indrukwekkende look met gigantische, nagemaakte veren van chroom die om het lichaam van het model gesloten waren en de illusie wekten van levensechte vleugels.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel het daarbij bleef wat overeenkomsten met de dierenwereld betreft (in tegenstelling tot Roseberry’s lente/zomer 2023-show vol hyperrealistische dierenkoppen bevestigd op de schouders van de modellen), zagen we daarna nog meer verenlooks voorbijkomen. Denk aan een oversized jasje met een diepe V-hals, wijde, lange mouwen en bezaaid met ecru trompe l’oeil veren gemaakt van zijden organza. Roseberry creëerde zelfs zijn versie van een feniks, in een vorm van een jasje geborduurd met dezelfde trompe l’oeil veren, maar dan in de vorm van oranje punten.

Schiaparelli couture herfst/winter 2024
©Schiaparelli

Schiaparelli couture herfst/winter 2024

Verder maakten minder letterlijke interpretaties van de feniks onderdeel uit van de couturecollectie. Denk aan grote schouders versierd met kristallen, metallics en hardware, volumineuze rokken waarmee de modellen zo weg leken te kunnen vliegen en sculpturale rokken die deden denken aan een pauw die majestueus haar veren toont. Kortom, het was weer een collectie waarmee Roseberry onze modeharten sneller deed kloppen, en die ons doet verlangen naar meer.

Schiaparelli couture herfst/winter 2024
©Schiaparelli