5-verrassende-manieren-om-een-smoking-te-dragen-volgens-valentino-245248

Na een op avondkleding (lees: uitgaanskleding) geïnspireerde coutureshow afgelopen januari lijkt het erop dat Pierpaolo Piccioli nog even in dezelfde sferen blijft. De ontwerper presenteerde zondagavond zijn herfst/winter 2023-collectie voor Valentino in Hôtel Salomon de Rothschild in Parijs. Het overduidelijke thema van de avond? Black tie.

‘Smokings’ bij Valentino herfst/winter 2023

De show opende met een model gekleed in een zwarte mini-jurk met opvallende halslijn: een witte overhemdkraag met een stropdas die het lichaam bedekt. Not your average gelegenheidskleding. Wat volgt zijn meerdere verrassende variaties op het klassieke pak, van uitvergrote blouses tot exemplaren waarbij de pantalons zijn ingeruild voor hotpants en sculpturale minirokken.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Ontdek hieronder vijf verrassende manieren om een smoking (met stropdas in plaats van de traditionele vlinderstrik) te dragen, aldus Valentino herfst/winter 2023.

De smoking-achtige mini-jurk

De openingslook van de avond: de smoking-achtige mini-jurk. In de collectie zagen we meer mini’s die de ideale vervanging zijn voor het klassieke pak: eentje met lange mouwen en ruches, een jurk met eronder een oversized witte blouse met stropdas en een variant waarbij de mouwen zijn weggelaten. Black tie voor in de club? Zeker weten.

Korte 'smokingjurk' bij Valentino herfst/winter 2023
©Spotlight
1/5
Native Share

Met hotpants

Bij een klassieke smoking hoort in principe een zwarte pantalon. Valentino spices things up door een lange broek in te wisselen voor een ultrakorte hotpants. Maar de broek is niet het enige onderdeel van de look dat is ‘gekrimpt’; ook zien we een cropped blouse die de buik ontbloot.

Smoking met hotpants bij Valentino herfst/winter 2023
©Spotlight
2/5
Native Share

Spelen met verhoudingen

Een ingekort jasje, maar een verlengde rok? Wel als het aan Piccioli ligt. De ontwerper speelt in de gehele collectie met verhoudingen, wat de black tie-garderobe een speelse twist geeft.

Smoking met lange rok bij Valentino herfst/winter 2023
©Spotlight
3/5
Native Share

In de vorm van een wijde blousejurk

Neem één onderdeel van het klassieke pak, vergroot het uit en je hebt een überchique avondlook. Topmodel Mona Tougaard (welke show heeft ze niét gelopen?) laat zien hoe het moet en draagt een wapperende blousejurk met hoge splitten – uiteraard afgemaakt met een zwarte das.

Wijde blousejurk bij Valentino
©Spotlight
4/5
Native Share

Met opvallende minirok

Zendaya gaf ons tijdens de SAG Awards al een voorproefje van Valentino-rozen. Waar Zendaya’s met zijden rozen versierde couturejurk de vloer raakte, zien we in Valentino’s herfst/winter 2023-collectie juist microrokken voorbijkomen. Een heuse eyecatcher in combinatie met een wit overhemd, zwart jasje en zwarte das.

Smoking in combinatie met een opvallende minirok
©Spotlight
5/5
Native Share