wie-is-ontwerper-ss-daley-de-winnaar-van-de-lvmh-prijs-2022-213420
©GoRunway

Steven Stokey-Daley is een van de nieuwe talenten in de modewereld om op de voet te volgen. Met zijn label SS Daley is hij gisteren gekroond tot winnaar van de LVMH-prijs 2022. De jury van de prestigieuze modeprijs bestond uit erkende namen in de mode-industrie, onder wie Jonathan Anderson, Maria Grazia Chiuri, Nicolas Ghesquière, Kim Jones, Stella McCartney en Silvia Venturini Fendi.

SS Daley winnaar van LVMH-prijs 2022

“SS Daley is een merk dat traditionele ideeën van Brits erfgoed ontkracht door middel van overdreven snitten en silhouetten, romantische stoffen en theatrale presentaties.” Zo omschrijft de ontwerper uit Liverpool het label dat hij in 2020 oprichtte, net na het behalen van zijn diploma. Datzelfde jaar werd hij opgemerkt door stylist Harry Lambert, die hem de opdracht gaf om shirts te ontwerpen voor de Golden muziekvideo van Harry Styles.

Steven Stokey-Daley is een ontwerper die duurzaamheid vooropstelt. Zo maakt hij er een erezaak van om het milieu te beschermen, met name door een beroep te doen op lokale ambachtslieden, zoals Britse zijdewevers. Hij pleit ook voor een make-to-order bedrijfsmodel, dat verspilling in het creatieve proces tegengaat.

SS Daley herfst/winter 2022
©ANP
SS Daley herfst/winter 2022

De mode van Steven Stokey-Daley verkent het pure Britse elitisme en herinterpreteert de rijke geschiedenis van het land door middel van film, kunst, theater en literatuur. Zo pakt hij de klassiekers van de traditionele Britse garderobe aan zoals de trenchcoat, de Ierse kabeltrui en het pak. Vooral aan die laatste geeft hij een unieke draai met zijn queer humor. Zijn inspiratiebronnen?  “Kate Bush, David Hicks, Lady Diana en Cecil Beaton.”

Kortom: een veelbelovende ontwerper. We kunnen niet wachten om zijn volgende creaties te zien.

SS Daley herfst/winter 2022
©ANP
SS Daley herfst/winter 2022

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.