kate-middleton-trapt-viering-van-platinum-jubileum-af-in-klassiek-mcqueen-213383
©ANP

De hertog en hertogin van Cambridge voegen zich bij de koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace. Reden? Vandaag klinkt het startschot voor een lang weekend van festiviteiten ter gelegenheid van het platinum jubileum van de koningin.

Kate en William worden vergezeld door hun drie kinderen, prins George (8), prinses Charlotte (7) en prins Louis (4). Samen zwaaien ze naar de menigte die zich in het centrum van Londen heeft verzameld ter ere van het 70-jarige koningschap van Elizabeth.

Kate Middleton in McQueen voor platinum jubileum

Kate, George, Charlotte en Louis arriveren bij Trooping the Colour – de traditionele viering ter ere van de verjaardag van de koningin – in een koets met Camilla, de hertogin van Cornwall. De drie kinderen van Kate en William – gekleed in de kleuren blauw en wit waarmee ze matchen met hun moeder – zwaaien naar de toeschouwers als ze door de stad trekken.

George, Charlotte en Louis bij de viering van het platinum jubileum
©Getty Images
Prins George, prins Louis en prinses Charlotte bij Trooping the Colour.

De hertogin draagt een van haar klassieke manteljurken van Alexander McQueen in het wit. Vorig jaar rond deze tijd, tijdens de G7-top in Cornwall, zagen we Kate ook al in deze look. Ze draagt er een Philip Treacy-hoed bij in marineblauw en wit, en een paar oorbellen met saffieren die passen bij de steen in haar beroemde verlovingsring, die vroeger toebehoorde aan prinses Diana.

De keuze om voor zo’n belangrijke gelegenheid een stuk te dragen waarin ze al eerder is verschenen, past in Kate’s steeds bewustere benadering van haar koninklijke garderobe. De hertogin herhaalt haar outfits vaker dan ooit. Neem bijvoorbeeld tijdens de recente koninklijke tournee door het Caribisch gebied met prins William, toen ze verschillende vintage stukken in haar koffer had gestopt.

De Britse koninklijke familie tijdens Trooping the Colour 2022
©Getty Images
Camilla, prins Charles, de koningin, prins George, de hertogin van Cambridge, prinses Charlotte, prins George en prins William.

Meghan en Harry op bezoek

Het jubileum is ook het eerste familie-uitstapje naar het Verenigd Koninkrijk voor prins Harry en Meghan Markle sinds ze Engeland verlieten voor een nieuw leven in Californië. Harry en Meghan zijn naar verluidt door de koningin uitgenodigd om de pracht en praal van Trooping the Colour bij te wonen vanaf het kantoor van de generaal-majoor, dat uitkijkt over Whitehall.

Het paar heeft hun kinderen, de driejarige Archie Harrison en zijn kleine zusje Lilibet Diana, die zaterdag één jaar wordt, meegenomen om van de festiviteiten ter ere van hun overgrootmoeder te genieten. Het is Lilibets eerste bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het gezin woont nu in Montecito, nadat Harry en Meghan in maart 2020 zijn afgetreden als hooggeplaatste royals.

Platinum jubileum

Aan de vooravond van het jubileum onthulde Buckingham Palace een nieuw portret van de koningin, gemaakt door fotograaf Ranald Mackechnie in Windsor Castle. Hare Majesteit bracht ook een boodschap van dank aan het land. “Dank aan iedereen die betrokken is geweest bij het bijeenroepen van gemeenschappen, families, buren en vrienden om mijn platinum jubileum te vieren, in het Verenigd Koninkrijk en in het hele Gemenebest”, zei de monarch.

“Ik weet dat er bij deze feestelijke gelegenheden veel mooie herinneringen worden gecreëerd. Ik blijf geïnspireerd door de goodwill die mij is betoond en hoop dat de komende dagen de gelegenheid zullen bieden om na te denken over alles wat in de afgelopen 70 jaar is bereikt, terwijl we met vertrouwen en enthousiasme naar de toekomst kijken.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK