stella-mccartney-viert-haar-liefde-voor-paarden-met-herfst-winter-2023-show-245354
©ANP

Dat Stella McCartney een dierenvriend is moge duidelijk zijn: de Britse designer presenteerde haar herfst/winter 2023-show in Parijs op een bijzondere plek omringd door paarden. Het Manège de l’Ecole Militaire, de oudste manege van Frankrijk, diende maandag als catwalk in de Franse hoofdstad. Van locatie tot prints en van alternatieve materialen tot ‘leer’: Stella McCartney vierde met de show haar liefde voor dieren én de planeet.

Stella McCartney herfst/winter 2023

Het is een liefde die wordt gedeeld door Jean-François Pignon. De wereldberoemde paardenkunstenaar verzorgde omringd door zeven van zijn grijze camargue paarden (een oud ras dat voorkomt in Zuid-Frankrijk) een show. Zijn zeer persoonlijke en op lichaamsstaal gebaseerde methode staat in het teken van respect voor het dier. Daarom droegen de paarden geen hoofdstellen of zadels.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Terwijl de modellen over de catwalk liepen, paradeerden en galoppeerden de paarden door het zand onder toeziend oog van hun trainer, die ook wel wordt omschreven als een paardenfluisteraar. “Hij is echt geweldig. Ik was erg emotioneel tijdens de repetities”, aldus McCartney tegen de Amerikaanse Vogue. Na de show keerden de edeldieren direct terug naar de Zuid-Franse weiden, waar ze in alle rust vrij kunnen rondlopen.

Meest duurzame collectie tot nu toe

De paardensport is een thema dat duidelijk terug te zien is in de collectie, die de toepasselijke naam Horse Power kreeg. We zien gepixelde XXL-paardenschetsen en natuurfoto’s die werden vastgelegd door zus Mary McCartney zijn te zien op de onderjurken en katoenen mesh-sweaters. Maar dat niet alleen, de collectie is een ingetogen en natuurlijk – met hier en daar een vleugje rood en oranje – palet aan kleuren, als eerbetoon aan Stella’s eerste paard Harmony.

Stella McCartney gaat met deze show overigens nóg een stap verder in duurzame mode, want de collectie bestaat voor 89 procent uit verantwoorde materialen. Zo waren verschillende accessoires gemaakt van paddenstoelen-, druiven- en appelleer. Het is Stella’s meest milieubewuste collectie ooit. Kortom: de groene revolutie is onderweg.

Eerbetoon aan moeder Linda McCartney

“Deze show gaat heel erg over de relatie tussen alle wezens op de planeet aarde. Of je nu een paard of een mens bent. Ik heb geen leer of bont gebruikt. Het is verbazingwekkend hoeveel leer en bont er dit seizoen op de catwalk is verschenen. Daarom probeer ik mensen eraan te herinneren dat de dingen die ze op de catwalk zien en kopen ooit levende wezens waren, zoals deze paarden. Je hoeft niets te doden.” De show was ook een eerbetoon aan Linda, de moeder van de Britse designer, die in 1998 overleed aan de gevolgen van borstkanker.

McCartney is overigens niet de eerste designer die paarden tijdens een show liet meelopen: onlangs zagen we dit nog bij Casablanca, afgelopen zomer bij Chanel en in 2016 bij Jacquemus. Ook zagen we de dieren in de laatste show van de door Jean Paul Gaultier ontworpen collectie voor Hermès in 2010.