de-stylinghack-vibe-sandwich-verschijnt-nu-ook-op-de-runway-269150
©Spotlight

Is het overdreven om een heel artikel te wijden aan één runwaylook? Misschien. Toch krijg ik look nummer 21 van het Italiaanse merk N21 al dagen niet uit mijn hoofd. En dat heeft alles te maken met de stylinghack die daar werd toegepast: de ‘vibe sandwich’.

Wat is de ‘vibe sandwich’?

De sandwich-techniek is geen nieuwe stylinghack, maar kende ik eerder vooral als een kleurenmethode, waarbij je contrasterende of complementaire kleuren strategisch als laagjes in een outfit verwerkt. Het lijkt een beetje op het maken van een sandwich, waarbij je begint en eindigt met het broodje. Vertaald naar een outfit ‘sandwich’ je één kleur kledingstuk tussen twee kledingstukken in een andere kleur – of het nu gaat om een felgekleurde rok tussen een neutraal getinte blouse en dito schoenen, of items in bonte kleuren met een ensemble in een rustigere kleur in het midden. Het is een speelse en toch geraffineerde benadering die je outfit meer put together maakt. En bovendien is het een heel makkelijke stylingregel om te volgen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Onlangs maakte ik echter pas kennis met de ‘vibe sandwich’ op TikTok. Deze moderegel luidt eigenlijk precies hetzelfde, alleen wordt kleur vervangen door een vibe, oftewel: de stijl van een kledingstuk. Een voorbeeld van hoe zo’n outfit eruitziet: een sportieve top (denk: een voetbalshirt of rugbyshirt) gecombineerd met een feestelijke minirok, met hieronder weer sneakers. Of andersom: een partytop met glitters, met daaronder een sportbroekje, afgemaakt met hakken. Deze mix and match maakt je outfit net een tikkeltje interessanter. Bovendien ben je met deze hack gekleed voor verschillende gelegenheden. Voetbalwedstrijd om vijf uur en dinertje om zes? Voor jou geen probleem.

Alessandro Dell’Acqua voor N21

Of Alessandro Dell’Acqua de stylinghack op TikTok heeft gezien, weet ik niet. Maar voor zijn nieuwste collectie paste de creatief directeur van N21 de hack in ieder geval feilloos toe. En dat blijkt niet geheel toevallig, want zijn collectie wijdde hij aan het contrasterende karakter van zijn geboortestad Napels. “Het is een mix van de verfijnde aristocratische smaak en volslagen ellende”, zei Dell’Acqua backstage voor de show tegen Vogue Runway. “Napels draait om bruiloften en begrafenissen, wat is er contrasterender dan dat?”

En dus liep model nummer 21 in een visnet-vestje met doorschijnende pailletten, een rood sportbroekje met hoge taille en ballerina’s met puntneus de catwalk over. Waar ze heen gaat, weet niemand, maar ze is er in ieder geval op gekleed.

n21 Milan fashion week stylinghack
©Spotlight