sydney-sweeney-recreeerde-angelina-jolies-beroemde-oscars-look-uit-2004-289848
©Getty Images

Sydney Sweeney ging zondagavond voor Old Hollywood-glamour tijdens de Oscars 2024-afterparty van Vanity Fair. Maar ze droeg niet zomaar een Marilyn Monroe-achtige witte halterjurk. Het was de jurk van Marc Bouwer die Angelina Jolie droeg naar de Oscars van 2004.

Sydney Sweeney bij de Oscars 2024

Het was eigenlijk de bedoeling dat de Anyone But You-actrice de beroemde jurk twee keer eerder zou dragen (de eerste keer ruim een jaar geleden), maar door een wijziging in de plannen kon het ontwerp nu schitteren op haar thuislocatie, op de twintigste verjaardag dat Jolie de rode loper betrad. “Toen ik de jurk van Angelina zag, was ik met Syd. Ik liet het haar zien en ze zei: ‘Oh mijn god, die moeten we hebben'”, vertelt Sweeneys styliste Molly Dickson aan Vogue.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In tegenstelling tot de vele recreaties van vintage jurken die op de rode loper zijn verschenen, was Sweeneys Oscars-look precies dezelfde die Jolie twintig jaar geleden droeg. “In de afgelopen jaren zijn archiefstukken en vintage creaties veel populairder geworden, niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook omdat het een andere manier is voor acteurs om zichzelf te presenteren”, zegt Dickson over de recente fascinatie van beroemdheden voor archiefstukken. Maar dat maakt het des te moeilijker om ze te vinden. “Er zijn maar een paar iconische archiefstukken beschikbaar. Als stylist is het mijn taak om de markt te bewerken. We doen een beroep op een heleboel verschillende vintage verkopers om echt coole vintage stukken te vinden, maar het is moeilijk, want er zijn er maar een paar van geweldige kwaliteit.”

Evenbeeld van Jolie

Dickson benadrukt hoe belangrijk het was om de integriteit van de jurk van Bouwer te behouden, die de afgelopen twee decennia in een opslag bewaard was gebleven en niet kon worden aangepast. “Hij is een paar centimeter te lang, dus we hebben de hoogste platforms gebruikt om te helpen met de zoom”, zegt ze.

Wat de sieraden betreft, wendden Sweeney en Dickson zich tot Messika om een halsketting te maken die een knipoog was naar Jolies diamanten ketting met drie niveaus. Het juwelenmerk creëerde een op maat gemaakte ketting van 64 karaat diamant en goud voor de actrice. Het ontwerp met drie rijen accentueerde twee enorme diamanten: een omgekeerde peer van 17,04 karaat en een ovale van 18,88 karaat.

De inspanningen van Sweeney en Dickson wierpen onmiskenbaar hun vruchten af. We zien zeker zowel Marilyn als Angelina terug in de look.