timothee-chalamet-staat-als-eerste-man-alleen-op-cover-britse-vogue-223582
©KAREN DI PAOLA / Anadolu Agency

Geloof het of niet: in de afgelopen 106 jaar heeft nog nooit eerder een man alleen op de cover van de Britse Vogue gestaan. Timothée Chalamet mag deze primeur in zijn zak steken: de acteur is de coverster van het oktobernummer.

Hoofdredacteur Edward Enninful over eerste man op cover

De eerste man op de cover was Helmut Berger. Hij werd door David Bailey samen op de foto gezet met Marisa Berenson voor het julinummer van 1970. Daarna was voetballer Marcus Rashford met model en activist Adwoa Aboah te zien op de cover van Vogue-special Activism Now in 2020. Toch bleef een Britse Vogue-cover met een man alleen uit. Hoofdredacteur Edward Enninful vertelt over deze weloverwogen keuze: “Ik ben me er altijd van bewust dat Vogue een ruimte is die vrouwen als eerste viert, en ik wilde niet dat het een stunt of een statement zou zijn. Hebben mannen dringend meer plekken nodig om op zichzelf te schitteren, dacht ik. Het antwoord is natuurlijk nee.”

Toch merkte de hoofdredacteur dat het denken in oude genderboxen best iets ouderwets is, of in het slechtste geval ‘gevaarlijk retro’. Enninful: “Is het nieuwste stuk in je garderobe strikt ontworpen voor het geslacht waarmee je je identificeert? Ik betwijfel het. Gender en mode draait tegenwoordig niet meer om va-va-voom-dressing, het gaat om expressie en persoonlijk gemak. Het gaat over politiek en speelsheid. Het gaat erom dat je je goed kleedt om je goed te voelen. Dus een man op de cover? Misschien wachtte ik op de juiste man.”

Indrukwekkende carrière Timothée Chalamet

Welnu, met Timothée Chalamet heeft Enninful zijn eerste solo man op de cover gevonden. Het is geen onverwachte keuze: Sweet Tea – zoals de acteur liefkozend wordt genoemd door zijn fans – heeft op 26-jarige leeftijd al een enorm indrukwekkend trackrecord. Zijn grote doorbraak op het witte doek, Call Me By Your Name, werd bekroond met een Oscar-nominatie in 2018. Vervolgens was Chalamet in 2019 te zien als King Henry V in de gelijknamige film. En in 2021 speelde de acteur in kaskraker Dune.

Op dit moment is Timothée druk bezig met het afronden van de film Wonka, waarvoor hij het afgelopen jaar in Londen woonde. Maar zijn meest recent afgeronde project, de kannibalistische film Bones & All, ging onlangs nog in première tijdens het filmfestival in Venetië. Enninful zegt over deze film: “Als een persoon met het spelen van een tiener-zwerverkannibaal je ziel kan raken, zoals je dit najaar op bioscoopschermen zult zien, dan dacht ik dat hij zeker klaar was voor de veelzijdige reis van een Vogue-covershoot.”

Shoot met Steven Meisel en Guido Palau

En dus schittert Timothée nu in zijn eentje op de cover van de Britse Vogue. Hoe de acteur dit zelf vindt? “Extraordinary“, zegt hij in een video-interview met Edward Enninful. “En raar. En gewoon een eer.”

Timothée werd voor de Britse Vogue vastgelegd door iconische fotograaf Steven Meisel. Edward Enninful nam zelf de styling op zich. De editor-in-chief stak de acteur in casual rock tenues, maar ook in een leer motorpak van Thierry Mugler en een blazer van Louis Vuitton. Het is een contrast dat niet ver van de eigen stijl van de acteur af staat. Enninful: “Van glinsterende genderloze kostuums tot zijn dagelijkse garderobe van vintage T-shirts en gemakkelijke denim, hij houdt er niet van om zichzelf te labelen, of hij nu naar een concert gaat of wordt gevangen in de schittering van duizend flitslampen.”

Daarnaast kreeg Chalamet verschillende kapsels aangemeten door gerenommeerd haarstylist Guido Palau. Op de ene foto zien we zijn signature krullen, terwijl hij op de andere foto een roze punkkapsel heeft. En dan is er nog de klapper: lang haar tot over zijn schouder, gecombineerd met een bandana. Zoals Edward Enninful het prachtig verwoordt: Timothée is een man voor iedereen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door British Vogue (@britishvogue)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Timothée Chalamet (@tchalamet)