het-wordt-een-loeihete-lente-de-micro-rok-is-de-trend-van-aankomend-seizoen-205290
©GoRunway.com

Weg met de wijde thuishangpakken, dit modeseizoen gaan we voor loeistrak, superkort en ongegeneerd doorschijnend. Dat geldt vooral voor onze rokken, die micro proporties aannemen. Wie hip wil zijn, draagt haar rok aankomende zomer twee vingers onder het kruis. Maak kennis met de micro-rok.

De micro-rok is dé trend van de zomer

Het is bijna niet voor te stellen dat de Britse Mary Quant de wereld ooit choqueerde met minirokken die een handbreedte boven de knie eindigden. Hartstikke preuts en keurig, achteraf, want niet half en zelfs niet kwart zo scandaleus als de minirokken voor komende zomer.

Ze waren werkelijk overal, van Loewe tot Lanvin, van Missoni tot Moschino en van Chanel tot Courrèges. Het kortst waren die van Miu Miu, waar de zakken onder de zoom uitpiepten, en die zoom niet verder dan twee vingers onder het kruis eindigde.

De zeroes en de sixties 

Er werd op vele catwalks behalve naar de jaren nul sowieso ook driftig geknipoogd naar Mary Quants sixties. Bij Dior werden de silhouetten en kleuren gebaseerd op de slim look uit 1961 van ontwerper Marc Bohan die er toen de scepter zwaaide, wat resulteerde in een vrolijke retro show. Ook Moschino en Michael Kors toonden ladylike mantelpakjes waar Jackie O. en Twiggy zich hartstikke senang in hadden gevoeld.

De micro-rok op de catwalk bij Dior en Moschino
©GoRunway.com
De micro-rok bij Dior (links) en Moschino (rechts).

Summer of sex

De micro-rok sluit naadloos aan bij een van de grootste, overkoepelende trends van aankomende zomer. Zaten we ons vorig voorjaar nog te verheugen op een Summer of Love, de zomercollecties voor dit jaar kondigen een wel heel hitsige Summer of Sex aan. Want nee, die liefdeszomer werd niet helemaal wat we ervan gehoopt hadden en ja, we zijn al die wijde thuishangpakken nu spúúgzat.

Voor afgelopen winter vertaalde die binnenzitfrustratie zich in een eresaluut aan de hoogtijdagen van cabaret, glitter en disco, voor komende zomer zet het gros van de ontwerpers in op seks met een hoofdletter S. Loeistrak is het devies, nerveus kort, ongegeneerd doorschijnend of regelrecht bloot. Laat dat voorjaar maar komen.

Lees het complete trendreport van Cécile Narinx in het eerste issue van de nieuwe Vogue Nederland. Het nummer ligt nu in de winkels en is hier online te bestellen.