de-superster-van-alle-supermodellen-is-terug-hoe-linda-evangelista-haar-comeback-maakte-233058
©ANP

Het is de comeback van 2022: die van supermodel Linda Evangelista. Na zes jaar in zelfverkozen luwte – ze leek van de aardbodem verdwenen – was ze dit jaar terug waar ze hoorde: op de cover van het septembernummer van de Britse Vogue, gefotografeerd door Steven Meisel. Het was ook een raadselachtige kwestie: bijna alle grote namen uit de hoogtijdagen van de supermodellen (eind jaren tachtig, jaren negentig) waren de laatste jaren nog volop te zien op covers en in advertentiecampagnes. Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington: ook al is modellenwerk voor hen geen fulltime bezigheid meer en zijn ze allemaal de vijftig gepasseerd, ze waren en zijn niet weg te slaan uit de modebladen.

De comeback van Linda Evangelista

Maar één grote naam ontbrak en dat was opvallend, want zij was misschien wel de superster van alle supermodellen: Linda Evangelista, de godin met het gebeeldhouwde gezicht voorzien van jukbeenderen en een kaaklijn waar je messen aan kon slijpen, een perfect gevormde, sculpturale mond en ijsblauwe, katachtige ogen onder wenkbrauwen waar Cruella de Vil een moord voor zou doen.

Ze was het model wier handelsmerk het was om elk seizoen te veranderen van kapsel en haarkleur, waardoor ze als ultieme kameleon werd gezien en niemand ooit genoeg van haar kreeg. Linda Evangelista was de favoriet van alle fotografen die met haar gewerkt hebben, vanwege haar veelzijdigheid en toewijding aan het vak. Omdat ze modellenwerk ook als vak zág en niet als opstapje naar een carrière als actrice, ontwerper of ondernemer.

Star en selling power 

Sinds haar carrière halverwege de jaren tachtig op stoom kwam, heeft ze op meer dan zevenhonderd covers geprijkt. Maar terwijl ze tot 2016 nog regelmatig te zien was in tijdschriften en reclamecampagnes, verdwijnt ze dan ineens uit beeld. En dan echt helemaal, want ook op feestjes of op de front row van modeshows schitterde ze door afwezigheid. Waar was Evangelista gebleven? Had ze plots genoeg van de schijnwerpers en was ze met pensioen? Maar ze was pas begin vijftig, die jukbeenderen waren nog altijd even dodelijk en aan de modetijdschriften en ontwerpers zal het ook niet hebben gelegen, want die doen niets liever dan het eindeloos laten herleven van die magische supermodellentijd.

Alleen al de afgelopen twee jaar scoorden onder anderen Cindy Crawford (55), Naomi Campbell (51), Christy Turlington (53), Claudia Schiffer (51), Helena Christensen (53), Paulina Porizkova (56) en Kristen McMenamy (57) allemaal één of meer Vogue-covers. Kennelijk hebben de vijftigplusmodellen nog steeds star én selling power. Ook op de catwalk lijkt één nineties supermodel nog altijd meer aandacht te trekken dan vijf jonkies (tenzij dat een dochter van een supermodel is natuurlijk, zie Kaia Gerber, dochter van Cindy Crawford).

Verminkt

Waar is Linda Evangelista? Het bleef een mysterie, totdat zij in september vorig jaar ineens van zich liet horen op Instagram. “Today I took a big step towards righting a wrong that I have suffered and have kept to myself for over five years“, begint het statement waarin ze uitlegt hoe het komt dat zij, in tegenstelling tot haar generatiegenoten, geen bloeiende carrière meer geniet. Ze is namelijk “op gruwelijke wijze verminkt”, vervolgt ze haar verhaal. Verminkt door de CoolSculpting-procedure van het bedrijf Zeltiq die ze heeft ondergaan en die precies het omgekeerde heeft veroorzaakt van wat de bedoeling was.

In een periode van een half jaar, vanaf augustus 2015, heeft Evangelista zeven behandelingen laten doen die de vetcellen in haar buik, flanken, rug, dijen en rond haar kaaklijn door bevriezing hadden moeten laten verdwijnen. In plaats daarvan ontwikkelt ze Paradoxical Adipose Hyperplasia (PAH), een zeldzame reactie die inhoudt dat de vetcellen niet verdwijnen, maar zich op onverklaarbare wijze vermenigvuldigen en zich manifesteren als harde, rechthoekige massa’s die duidelijk zichtbaar en extreem ontsierend zijn.

En – omdat ze niet het gevolg zijn van gewichtstoename, maar van de behandeling – is het effect vrijwel altijd onomkeerbaar. Zelfs de liposuctie over haar gehele lichaam die Evangelista ondergaat om het tij te keren, heeft geen enkel effect. Ze blijft opgescheept met “harde, uitpuilende en pijnlijke onderhuidse massa’s”. Een tragisch lot voor de vrouw die dertig jaar eerder nog berucht was geworden vanwege haar uitspraak niet uit bed te komen voor minder dan tienduizend dollar per dag.

Lees het volledige verhaal over Linda Evangelista in Vogue’s nieuwe decembernummer, dat nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is.