een-terugblik-op-de-beste-catwalkmomenten-van-80s-topmodel-linda-spierings-231316
©Condé Nast Archive

Op de cover van Vogue’s gloednieuwe decembernummer schitteren niet één, maar twee Nederlandse icons: topmodellen Lara Stone en Linda Spierings. Waar we Lara nog regelmatig voorbij zien komen in het modelandschap, heeft Linda de industrie grotendeels achter zich gelaten (hoewel ze soms een uitzondering maakt). Spierings, nu 63 jaar, draaide in de jaren tachtig jarenlang mee op internationaal topniveau. Dat leverde uiteraard een heleboel spraakmakende catwalkmomenten op.

Voormalig topmodel

Linda Spierings behoorde tot een van dé modellen van de eighties. Ze schitterde in talloze tijdschriften en campagnes (ze was het model in de allereerste Comme des Garçons-campagne), en werkte met alle legendarische topfotografen (van Richard Avedon, Norman Parkinson en Irving Penn tot Helmut Newton, Arthur Elgort, Steven Meisel en Mario Testino). Uiteraard heeft ze ook tal van catwalkmomenten op haar naam staan. Zo liet ze een onuitwisbare indruk achter op de runways van ontwerpers als Chanel, Jean Paul Gaultier en Issey Miyake.

Naarmate haar carrière vorderde, bouwde het model een hechte vriendschap op met de inmiddels overleden Tunesische couturier Azzedine Alaïa. Ze liep in talloze shows van de ontwerper en benoemde hem zelfs tot peetvader van haar dochter Sophia. Hoewel Spierings begin jaren negentig stopte met haar modellencarrière, maakte ze onlangs voor Alaïa een vluchtige comeback. Ze liep in maart dit jaar namelijk als model mee in de show van het modehuis in Parijs. “Ik wilde het huis en de huidige ontwerper, de Belg Pieter Mulier, steunen. Hij heeft grote schoenen te vullen”, vertelt ze in het coverinterview van Vogue’s decembernummer.

De beste catwalkmomenten van Linda Spierings

Van haar opvallende verschijningen tijdens shows van toonaangevende ontwerpers als Thierry Mugler en Jean Paul Gaultier tot haar betoverende looks op de Alaïa-runway: dit zijn de beste catwalkmomenten van Linda Spierings.

Chanel herfst/winter 1982

Jean Paul Gaultier herfst/winter 1983

Jean Paul Gaultier herfst/winter 1984

Kenzo herfst/winter 1985

Chanel herfst/winter 1985

Claude Montana herfst/winter 1985

Mugler herfst/winter 1984 (links)

Linda Spierings in de herfst/winter 1984-show van Mugler
©ANP

Comme des Garçons herfst/winter 1995

Issey Miyake herfst/winter 1985

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Linda Spierings (@lindaspierings)

Mugler herfst/winter 1986

Alaïa lente/zomer 1987

Linda Spierings in de lente/zomer 1987-show van Alaïa
©ANP

Alaïa herfst/winter 1989

Linda Spierings in de Alaïa herfst/winter 1989-show
©Condé Nast Archive

Alaïa lente/zomer 1990

Alaïa lente/zomer 1990
©Condé Nast Archive

Alaïa lente/zomer 2023

Alaïa lente/zomer 2023
©GoRunway.com