nederlands-model-bo-exters-maakt-haar-grote-debuut-tijdens-fashion-week-echt-een-droom-226229
©ANP

De buzzy modemaand komt tot een eind. Een modemaand waarin veel gebeurd is – en dat is een understatement. Naast spectaculaire shows (Paris Hilton bij Versace, Gucci met 68 twins en Balenciaga in de modder – om een paar voorbeelden te noemen) en inspirerende streetstylelooks zagen we ook kersvers modellentalent op de runway. Het nieuwe Nederlandse trots? Meet Bo Exters (Micha Models), het aanstormend talent dat net haar eerste fashion week achter de rug heeft.

Bo Exters maakt debuut op fashion week

Ze liep tijdens haar eerste seizoen voor J.W. Anderson, Burberry, Moschino, Blumarine, Cavalli, Versace, Ludovic de Saint Sernin, Hermès én Valentino – een zeer indrukwekkend rijtje. Als we een model moeten noemen dat dit seizoen haar big break had tijdens fashion week, dan is het Bo Exters wel. Met haar witblonde lokken, gebleekte wenkbrauwen en strakke jukbeenderen is ze een edgy verschijning op iedere catwalk.

Vogue sprak met Bo over de wervelwind die fashion month heet, haar favoriete shows en de ultieme droomklus die bovenaan haar lijstje staat.

Bo Exters op de catwalk bij Burberry en Blumarine
©Gorunway.com
Bij Burberry (links) en Blumarine (rechts).

Gefeliciteerd met je grote debuut. Je hebt waarschijnlijk hectische weken achter de rug. Hoe gaat het nu met je?

“Ik voel me op het moment supergoed! Ik begin nu langzaamaan te beseffen wat ik de afgelopen weken allemaal heb gedaan en dat maakt me heel erg blij.”

Je hebt shows gelopen voor grote modehuizen, zoals Versace, Burberry en Valentino. Hoe voelde dat?

“Echt zo cool. Bij mijn eerste show kon ik nog niet helemaal genieten, omdat alles zo nieuw was, maar nu gaat dat steeds beter en geniet ik er optimaal van. Micha [Krijger, oprichter van modellenbureau Micha Models, red.] zegt altijd dat je pas een show loopt als je op de runway staat – dit omdat je vaak nog last-minute gecanceld kunt worden, omdat een designer een bepaalde look niet wil showen. Dus toen ik daadwerkelijk op de catwalk liep, was dat een echt pinch me-moment.”

Wat was je favoriete show en waarom?

“Moeilijk om er maar één te noemen. Ik heb zoveel respect voor alle ontwerpers die tot het laatste moment zo hard aan het werk zijn met het hele team. Als ik er dan toch eentje moet kiezen, is het Versace. Ik droomde er altijd van die te mogen lopen; ook toen ik nog geen model was. De show zelf was zo sterk en powerful, wat de hele ervaring nog fantastischer maakte. Echt een droom.”

Welke look die je op de catwalk hebt gedragen is je favoriet?

“Lastige vraag. Ik twijfel heel erg tussen Moschino en Blumarine. Moschino vind ik vooral heel cool, omdat het niet iets is wat je snel op straat tegenkomt. Bij Blumarine was ik echt verliefd op de broek, die zou ik zelf zo kopen.”

Bo Exters op de catwalk bij Valentino en Moschino
©Gorunway.com
Op de catwalk bij Valentino (links) en Moschino (rechts).

Welk moment is je het meest bijgebleven van de afgelopen weken?

“Toen ik in Londen over straat liep en Micha me belde dat ik geboekt was voor mijn eerste show. Dat blijft me het meeste bij en zal me ook altijd bijblijven. Micha zat op de fiets naar een afspraak en ik rende van casting naar casting. Toen ze het vertelde, moest ik huilen… en zij ook. Je leeft er zo naartoe en je werkt er zo hard voor. Het voelt echt geweldig als dat beloond wordt. Ik krijg weer kippenvel.”

Tegen wie in de mode-industrie kijk je het meest op?

“Ik kan niet echt een persoon noemen. Iedereen werkt zo hard, zowel voor als achter de schermen. Puur teamwork als je ziet hoeveel mensen er alleen al met één show bezig zijn.”

Wat is jouw ultieme droomklus?

“Ik denk dat ieder meisje dat model wordt, droomt van het lopen van een grote show. Dat heb ik nu gedaan. Ik zou heel graag met mooie teams willen shooten voor editorials of campagnes; ik kijk ernaar uit om samen iets creëren. Fotografen die ik geweldig vind, zijn Karim Sadli, Lachlan Bailey en Viviane Sassen.”

Wat vind je leuk aan modellenwerk? En wat bevalt minder?

“Dat ik zoveel creatieve mensen kan ontmoeten die hun collectie op mij willen presenteren. Elke show heeft weer een andere sfeer en een andere look, wat het zo leuk maakt. Wat ik minder vind? Al het wachten! Het leven van een model bestaat voor een groot deel uit wachten, wachten en nog eens wachten.”

Waar houd jij je mee bezig buiten je modellenwerk?

“Ik vind het superleuk om met mijn ouders koffie te drinken in een cafeetje. Ook ben ik heel close met mijn zus, dus samen met haar zijn is ook een van mijn favoriete dingen om te doen in mijn vrije tijd.”

Wat is jouw favoriete off-duty look? Oftewel: hoe loop jij erbij als je niet aan het werk bent?

“Je kunt mij bijna altijd vinden in baggy jeans, laarzen en een comfy trui.”

Bo Exters op de catwalk bij Versace en Hermès
©Gorunway.com
Twee compleet verschillende looks bij Versace (links) en Hermès (rechts).