vol-humor-en-groot-op-tiktok-waarom-alex-consani-het-nieuwe-it-model-is-246218
©Spotlight

Ze was te zien bij de grootste shows van de herfst/winter 2023-collecties: we hebben het over niemand minder dan IMG model Alex Consani. Zo liep ze voor labels als Alexander McQueen en Versace (ze maakte haar high fashion-debuut vorig seizoen, bij Tom Ford). Met haar kenmerkende bleekblonde haar en wenkbrauwen is het achttienjarige model een van de frisse nieuwe gezichten van de modewereld.

It-model Alex Consani

Misschien ken je haar al van TikTok, onder de naam @captincroook (bijna 900.000 volgers). Consani is daar flink actief sinds de quarantaine periode in 2020. Dankzij haar openhartige, ongefilterde en off-the-cuff karakter groeit haar aanhang enorm snel – zeker onder Generatie Z. In een interview met Christian Allaire van de Amerikaanse Vogue gaat ze hier dieper op in. “Gen Z-humor is extreem anders dan de humor die ik ken”, aldus Consani. “Het richt zich op willekeur en niet op van die ingestudeerde sketches. Vooral op TikTok merk ik dat kijkers neigen naar content die vanuit het niets is gemaakt, zonder uitleg.”

Dat modellen meer te bieden hebben dan een mooie uitstraling, weten we al sinds de komst van de topmodellen eind jaren tachtig. Vrouwen als Naomi Campbell en Christy Turlington gaven in die tijd een heel andere betekenis aan model zijn. Consani gebruikt duidelijk haar humoristische en ongefilterde karakter voor een persoonlijke draai aan haar modellenwerk.

Meer representatie in de mode

Ook vindt Consani het belangrijk dat er binnen de modewereld meer ruimte komt voor representatie. In hetzelfde interview vertelt ze hierover: “Vooral als een jonge trans vrouw zag ik altijd het gebrek aan vertegenwoordiging. Ik wil de leegte opvullen en andere trans en niet-binaire mensen laten zien dat het mooi is om trans te zijn – niet iets om je voor te schamen.”

Consani tekende in 2018 bij haar huidige moederagent. Vervolgens tekende ze in 2019 bij IMG Models. De carrière van het model is dus nog maar net van start gegaan; we gaan ongetwijfeld nog veel meer van haar zien. Wij zijn al fan.

Alex Consani loopt in show van Alexander McQueen
©Spotlight
Alex Consani voor Alexander McQueen lente/zomer 2023

Dit artikel bevat onderdelen uit een interview van Vogue US.