vogues-coverster-precious-lee-accepteer-nooit-nee-als-antwoord-als-je-hart-ja-zegt-227377
©Julia Marino, Vogue Nederland, november 2022

De afsluiting van de Vogue World Show, de Fendi-show, haar eigen verjaardag en het verjaardagsfeest van Beyoncé – zomaar een week uit het leven van model Precious Lee. Al ziet haar agenda er de laatste jaren vrijwel altijd zo uit. Precious schudt de modewereld wakker. Ze doet dat met zo veel intelligentie, gratie en kracht, dat ze met kop en schouders boven iedereen uitsteekt en modehuizen in de rij staan om met haar te werken.

De kracht van Precious Lee

Laten we eerlijk zijn: lange tijd was de modewereld geen plek waar activisten met open armen werden ontvangen. Modellen werden vooral gevraagd mooi te zijn, zodat het ‘perfecte’ plaatje geschoten kon worden. Op meningen zat niemand te wachten. Precious is geenszins van plan zich aan die achterhaalde regels te houden. “Ik ben dankbaar dat ik samenwerk met iconische vernieuwers die de schoonheid en kracht van diversiteit waarderen.”

Vogue ontmoet haar midden in de nacht op de set van de shoot in New York. Ze heeft maar een paar uur geslapen, maar ook dat is niets bijzonders voor Precious. Ze doet aan meditatie en breathwork, maar de meeste energie haalt ze uit de wetenschap dat ze kan doen waar haar hart sneller van gaat kloppen: creatief zijn en mensen inspireren met het platform dat ze heeft gecreëerd. Precious is een opvallende aanwezigheid in de modewereld, die in een hoog tempo meer inclusief probeert te worden.

Regelbreker

Het model uit Atlanta breekt met ongeschreven regels en was in 2021 de eerste Afro-Amerikaanse vrouw met een grotere maat die de lente/zomer-show van Versace in Milaan liep. “Dat was zo’n ontzettend krachtige ervaring. Het was grensoverschrijdend en het verbaasde me hoe groot de impact was. Ik zag en voelde hoe mijn aanwezigheid op de catwalk het publiek raakte. Ik liep die dag voor zo veel mensen, niet alleen voor mezelf.”

Sindsdien gaat ze als een raket, ook al werkte ze op dat moment al meer dan tien jaar in de modewereld. Ook modehuizen zagen wat Precious teweegbracht en konden niet langer om haar heen. Campagnes en covers volgden elkaar in rap tempo op. Precious wist altijd al dat ze de top zou halen. Haar zelfverzekerdheid werkt aanstekelijk. “Al op jonge leeftijd had ik veel zelfvertrouwen. Daardoor droomde ik als kind al groots en wist ik diep in mijn hart dat ik al mijn doelen kon bereiken. Het is van levensbelang om eerst zelf een heldere visie te hebben. Zodat je alle ruis die niet op één lijn hiermee ligt, kunt elimineren.”

Wat niet betekent dat ze niet meer onder de indruk is van alles wat er momenteel op haar pad komt. “Ja, geboekt worden voor grote campagnes, covers en catwalks zijn mijn nieuwe normaal, maar ik neem het nooit voor lief. Ik ben gezegend, geïnspireerd en hou van het leven. Al mijn harde werk heeft me naar dit moment geleid – het is een epische reis waarvan ik hoop dat hij inspirerend is voor toekomstige generaties.” 

Het is waarschijnlijk iets wat je in elk interview wordt gevraagd, maar waar veel vrouwen nog steeds mee worstelen: hoe word je zo zelfverzekerd als jij?

“Ik beoefen radicale zelfliefde. Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Als kind moest ik van mijn moeder spiegelen en mezelf affirmaties voordragen. In die tijd besefte ik niet dat het affirmaties waren, ik dacht dat het bij het opgroeien hoorde. Ze zei dan: ‘Kijk naar jezelf! Kijk eens hoe mooi je bent! Je huid, je haar, je lichaam, je mind.’ Waar ik nu ook ben, ik voel dit vanuit mijn ziel.”

Is er naast radicale zelfliefde nog iets belangrijk om het te maken in de modewereld?

“Lachen. Lachen is een manier om het luchtig te houden en met plezier met beide benen op de grond te blijven. Dat is belangrijk in de modewereld. Ik voel me ook altijd aangetrokken tot grappige mensen, zoals jouw landgenoot Jill Kortleve (ook model, red.). Jill is een van de weinige Schorpioenen die ik in mijn nabijheid toelaat, haha. Ze begrijpt mijn eigenzinnige en natuurlijke gevoel voor humor.”

Het klinkt alsof je in astrologie gelooft.

“Inderdaad. Ik ben heel spiritueel. Ik geloof in de kracht van manifesteren en bidden en hou van astrologie. Het zijn allemaal handvatten om je beste leven te leiden.”

Heb je dit allemaal gemanifesteerd?

“Zéker, én ik richtte me op het werk. Het begint met visualiseren wat je doelen zijn, wat je zou willen bereiken, en dan pas je dat elke dag toe. Dat wordt natuurlijk, omdat je zo’n duidelijk beeld hebt van de dromen die je wil waarmaken. Ik ben dankbaar voor alle kansen die nu op mijn pad komen. Al mijn bloed, zweet en tranen hebben tot dit moment geleid. Het voelt als een full circle moment.”

Lees het volledige interview met Precious Lee in Vogue’s nieuwe novembernummer, dat vanaf 2o oktober in de winkels ligt en hier online te bestellen is.