Om de start van de internationale Pride Month te vieren, staan we stil bij de meest onvergetelijke queer catwalkmomenten, van Walter van Beirendonck tot Chanel en Burberry.
Spectaculaire queer catwalkmomenten
Mode is altijd al verweven geweest met de queer cultuur door meerdere generaties LGBTQIA+ ontwerpers. Denk aan Christian Dior, Yves Saint Laurent en visionairs als Rudi Gernreich, Willi Smith, Roy Halston en Stephen Burrows. Zo zegt schrijfster Elspeth H Brown over Burrows: “Hij introduceerde het witte modepubliek aan de shows die werden geproduceerd voor het zwarte publiek, net als black queer, camp en de beroemde pose aan het einde van de catwalk genoemd vogueing.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Hieronder vind je dé memorabele queer catwalkmomenten waarop vrijheid, beweging en inclusiviteit gevierd werden.
Thierry Mugler lente/zomer 1992
De onbezonnen, campy stijl van Mugler kreeg dit jaar weer volop aandacht door de samenwerking met H&M. De liefde voor spektakel en overdreven vrouwelijkheid van wijlen Thierry Mugler leest als queer: door het gevoel voor spel en een voorliefde voor provocatie. Voor zijn show voor lente/zomer 1992 in het Century Plaza Hotel in Los Angeles schakelde Mugler dragartiest Lypsinka in, wiens stijl van optreden is gebaseerd op het oude Hollywood en high fashion. Lypsinka zorgde voor een adembenemende lipsynchronisatie in vier afzonderlijke outfits. Beginnend met power suits uit de jaren 50 en 80 en eindigend in een zwarte slip. Een gedenkwaardig voorbeeld van de samenwerking tussen mode en drag.
