zien-de-beelden-van-de-spectaculaire-hm-x-mugler-show-in-new-york-251221

H&M gaat voor sexy en extravagant – met de hulp van Mugler. De Zweedse modeketen zet haar samenwerkingen met grote modehuizen voort door de handen ineen te slaan met Mugler. Daarmee is het Franse modehuis de laatste toevoeging aan het rijtje merken waarmee H&M heeft samengewerkt, waaronder Balmain, Stella McCartney, Versace, Erdem en Marni. Het is nu nog maar even wachten tot we zelf de ontwerpen zelf kunnen dragen (omcirkel donderdag 11 mei maar in je agenda, want dan is de H&M x Mugler-samenwerking verkrijgbaar). Gelukkig konden we afgelopen week genieten van nieuwe beelden van de collectie. In New York organiseerde H&M een speciale show en dat leverde spectaculaire beelden op.

H&M en Mugler werken samen

De nieuwe H&M x Mugler-collectie is ontworpen onder leiding van Muglers eigen creatief directeur Casey Cadwallader en verenigt de geschiedenis van het modehuis met het heden en de toekomst. Zo weerspiegelen alle stukken – in de categorieën womenswear, menswear en accessoires – de unieke en levendige geest van Mugler. De collectie bestaat uit verschillende klassiekers en signatures van Mugler, maar dan door de ogen van Cadwallader om het fris en relevant te maken voor een nieuwe generatie. 

De eerste gesprekken over de samenwerking vonden al plaats voor het overlijden van Thierry Mugler in januari 2022. “We zijn er trots op dat we met deze collectie de nalatenschap van Manfred Thierry Mugler vieren”, zegt Ann-Sofie Johansson, creatief adviseur bij H&M. “We waren allemaal vereerd Manfred te leren kennen. En het voelt heel bijzonder dat hij samen met Casey en het huis Mugler betrokken was bij de eerste stadia. Casey heeft zo’n ongelooflijk werk geleverd door hulde te brengen aan de geschiedenis en aan het archief, terwijl de collectie helemaal van deze tijd is. Onder zijn leiding is Mugler een van de innovatiefste en spannendste huizen in het huidige modelandschap geworden.”

Ook Cadwallader is enthousiast over de samenwerking. “Het is echt een eer om met H&M samen te werken. De collectie is een viering van alles wat Mugler als huis definieert. Elk stuk is authentiek Mugler, van de bodysuits – die een handtekening van ons zijn geworden – tot de scherpe tailoring en bewerkte denims. Het is een showcase van onze iconen”, aldus de creative director van Mugler.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Speciale show in New York

In aanloop naar de lancering van de collectie op 11 mei organiseerden H&M en Mugler een speciale show in New York, waarin alle ontwerpen werden getoond. De show werd op Mugler-achtige wijze gepresenteerd met muzikale optredens van onder anderen Shygirl, Amaarae en Eartheater en strakke catwalkloopjes. Aanwezig waren onder anderen Pamela Anderson, Charli XCX, Chloë Sevigny, Lourdes Leon en Dominique Jackson. Bekijk de beelden hieronder.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Jill Kortleve tijdens de H&M x Mugler show in New York
©H&M x Mugler
1/10
Native Share
Groep dansers tijdens concert bij de H&M x Mugler show in New York
©H&M x Mugler
2/10
Native Share
Model tijdens de H&M x Mugler show in New York
©H&M x Mugler
3/10
Native Share
Mannelijk model in zwart leren blazer tijdens de H&M x Mugler show in New York
©H&M x Mugler
4/10
Native Share

 

Eerbetoon aan zelfvertrouwen

We kunnen concluderen dat de herkenbare Mugler-pasvorm in de collectie centraal staat. Denk aan: sterke schouders, een focus op de taille en een ode aan de rondingen en lijnen van het lichaam. Kortom: een eerbetoon aan zelfvertrouwen. Naast de hedendaagse stukken heeft Cadwallader ook een reeks archief-remakes ontworpen, die helemaal eigentijds aanvoelen.

We zien vooral veel zwarte items in de iconische silhouetten van Mugler, waarbij korsetvormen, doorschijnende stoffen en cut-outs de boventoon voeren. Ook bestaat de collectie uit een aantal denim stukken, zoals een bewerkte jeans en cropped spijkerjasjes. Hoewel de samenwerking zowel mannen- als vrouwenmode omvat, zijn de grenzen tussen die twee vervaagd in de collectie – iets waar Mugler van oudsher bekend om staat.

Om de geest van de collectie weer te geven en Muglers lange associatie met muziek, performance, theatraliteit en subcultuur te vieren, brengen Mugler en H&M ook een muziekvideo uit. Daarvoor hebben een aantal opkomende artiesten – Amaarae, Shygirl, Eartheater en Arca – hun eigen versie van Stardust’s hit Music Sounds Better With You uit 1998 opgenomen. In de video zijn onder anderen topmodellen te zien als Imaan Hammam, Anna Ewers en Mariacarla Boscono.

De tekst gaat verder onder de video.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Iconisch modehuis

Het modehuis Mugler werd in 1974 opgericht door Thierry Mugler, die begin vorig jaar overleed. Het modehuis heeft een belangrijke rol gespeeld in de modewereld van de jaren tachtig en begin jaren negentig. Mugler was een pionier als het gaat om grensverleggende looks, uitgesproken zelfverzekerdheid en wat sexy betekent in de mode. De grootste namen in de industrie liepen in zijn shows en droegen zijn ontwerpen, onder wie Noami Campbell en Madonna.

De laatste jaren heeft het modehuis onder leiding van Casey Cadwallader een flinke comeback gemaakt. Zo zijn de beelden van de recentste Mugler-show met modellen als Irina Shayk, Amber Valletta en de Nederlandse Gia Bab het internet niet af te slaan. Het is dus een logische keuze voor H&M om met het merk in zee te gaan. Normaliter zijn de collecties van Mugler niets minder dan extravagant, en dat zien we ook terug in deze samenwerking.

Collectie H&M x Mugler

Na de showbeelden en de muziekvideo nóg meer beelden van de collectie zien? Bekijk hieronder exclusieve behind the scenes shots van de H&M x Mugler-campagne.

Achter de schermen bij de campagne voor H&M x Mugler
©Indiana Piorek
5/10
Native Share
Achter de schermen bij de campagne voor H&M x Mugler
©Indiana Piorek
6/10
Native Share
Achter de schermen bij de campagne
©Indiana Piorek
7/10
Native Share
Achter de schermen bij de campagne voor H&M x Mugler
©Indiana Piorek
8/10
Native Share
Een jeans uit de collectie
©Indiana Piorek
9/10
Native Share
Achter de schermen bij de campagne
©Indiana Piorek
10/10
Native Share

De H&M x Mugler-collectie is vanaf 11 mei te koop via de website van H&M en in geselecteerde winkels.