amsterdams-modelabel-ninamounah-maakt-statement-voor-oekraine-tijdens-paris-fashion-week-207403
©Ninamounah

Mode als politiek statement – het is een terugkerend thema tijdens fashion month. Ook het in Amsterdam gevestigde merk Ninamounah maakt op de laatste dag van Paris Fashion Week een indrukwekkend statement tegen de oorlog van Poetin. Ook lopen er spraakmakende modellen mee in de show, waaronder Mark Bryan en Richie Shazam.

Ninamounah maakt statement tijdens Paris Fashion Week

Ninamounah spreekt zich – weliswaar zonder woorden – uit tegen de oorlog in Oekraïne. Tijdens de show van het Nederlandse label tijdens Paris Fashion Week zien we het eerste model zonder muziek over de catwalk lopen. Op het T-shirt is een bewerkte foto van de Russische president Vladimir Poetin afgedrukt, inclusief duivelshoorns en snor met een duidelijke verwijzing naar een andere, niet nader te noemen figuur uit de geschiedenis. Op de achterkant van het shirt staat een duidelijke boodschap: ‘No War‘. 

©Ninamounah

Modellen Mark Bryan en Richie Shazam op de catwalk

De creatieve Betsy Johnson heeft haar expertise op het gebied van art directing in de show gestoken, en dat is te zien. De collectie wordt gekenmerkt door elastische jassen, gerimpelde jurken, ritsen die de huid blootgeven en korsetten. Ninamounah’s muze Mark Bryan, bekend als ‘de man op hoge hakken’, draagt tijdens de show een gestippelde zwart-witte jas met bijpassende kniehoge laarzen. 

©Ninamounah

Daarnaast maakt Richie Shazam, ofwel de ‘Multi-Hyphenated Renaissance Woman’ (Shazam is een echte alleskunner), een verschijning op de catwalk. Shazam draagt een lange zwarte leren jas, metallic rok en grafische oorbellen. Het New Yorkse model, de fotograaf en activist staat bekend als presentatrice van Shine True, een realityshow over jonge transgenders. 

©Ninamounah

Meer van onze favoriete modemerken maken een statement tegen de oorlog in Oekraïne tijdens de modemaand. De ontroerende show van Balenciaga, bijvoorbeeld. Eerder deze week zei Demna, de creative director van het modehuis, passend: “Voor mij doet mode er op dit moment niet toe”.

Ninamounah laat ons op de laatste dag van fashion month echter zien dat mode er in deze tijd wél toe doet. Zo gaan alle verkoopopbrengsten van het ‘Poetin-shirt’ uit de show naar United Help Ukraine.