olivier-rousteing-spreekt-zich-uit-over-de-situatie-in-oekraine-na-gepantserde-balmain-show-207089
©Filippo Fior/Gorunway.com

Steeds meer beroemdheden en modehuizen spreken zich uit over de schrijnende situatie in Oekraïne. Zo ook Olivier Rousteing, creative director van Balmain. Een paar uur voor zijn veelbesproken show tijdens Paris Fashion Week deelt de Franse ontwerper een statement op zijn Instagram-account. Hierin spreekt hij zijn steun uit voor Oekraïne. In zijn nieuwe collectie zien we veel lichaamspantsers, beschermende kleding en combat elementen. Wat een bizar toeval blijkt te zijn.

Olivier Rousteing over Oekraïne

De show illustreert een voor Olivier Rousteing persoonlijk thema, namelijk de misleidende werking van social media. De collectie moet een ‘pantser’ voorstellen dat daartegen beschermt. Door de huidige ontwikkelingen in Oekraïne komt de show echter in een ander daglicht te staan. Kort voor zijn Paris Fashion Week-presentatie post Rousteing op zijn social media (ironisch genoeg het startpunt van het oorspronkelijke thema) een verklaring.

“We zijn ons er terdege van bewust dat er vandaag belangrijkere dingen gebeuren in de wereld”, begint de ontwerper zijn bericht. “Het is moeilijk ons goed te voelen over het focussen op catwalks en kleding, terwijl we met een zwaar hart luisteren naar het laatste nieuws. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de Oekraïners. Hun waardigheid, veerkracht en toewijding aan vrijheid zijn inspirerend.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OLIVIER R. (@olivier_rousteing)

Daar blijft het niet bij, want Rousteing roept zijn volgers op te doneren om de Oekraïense bevolking te steunen. “Om me een beetje minder hulpeloos te voelen, heb ik gedoneerd aan het noodfonds voor Oekraïne bij UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ik nodig iedereen die mijn bezorgdheid deelt uit een eigen donatie te overwegen. Samen voor vrijheid.”

Balmain herfst/winter 2022

De herfst/winter 2022-collectie van Olivier Rousteing voor Balmain ademt één en al maximalisme, precies wat we van de ontwerper gewend zijn. Tijdens zijn show in Carreau du Temple in Parijs zien we klassieke silhouetten, streetwear-elementen en Balmain-logo’s in overvloed. Toch kunnen we niet ontkennen dat de ontwerpen geïnspireerd lijken te zijn op militaire uitrustingen, zoals harnassen en andere beschermende kleding – zeer relevant door de huidige toestand in Oekraïne.

Balmain herfst/winter 2022
©ANP

“Deze collectie is niet ontworpen als directe reactie op de recente gruwelijke invasie van onze buren”, maakt Rousteing duidelijk. “Ik zou er zelfs nooit aan durven denken om het leed dat zij nu doormaken te vergelijken met de problemen die ik heb gehad op social media. Toch, als we naar het nieuws kijken, houden mijn team en ik de boodschap van deze collectie in gedachten: verenigd in solidariteit kunnen we vertrouwen op de kracht van hoop en waarheid om terug te slaan tegen haat, leugens en agressie.”