waar-moet-je-op-letten-bij-het-kopen-van-een-panty-231177
©Photo: Andres Altamirano / Courtesy of Saks Potts

Een panty is een geweldig mode-item, maar tricky business om een aantal redenen. Zo kun je – wanneer een panty nog in de verpakking zit – niet altijd goed zien hoe-ie bij je benen staat. Daarnaast zijn we allemaal bekend met onze gemeenschappelijke vijand: ladders. Hoe zorg je ervoor dat je panty heel blijft? En dat je de juiste koopt? Wij zochten het uit. Ook tippen we een aantal inclusieve modemerken die huidskleurige panty’s verkopen.

Tips voor het kopen van een panty 

Het is belangrijk om een goede panty te kopen die niet alleen goed past (niemand wil afgeknelde tenen), maar ook lang meegaat. Op deze vijf punten moet je letten bij het kopen van een panty.

Wat is de juiste maat?

Hoewel een maattabel op de verpakking over het algemeen een goede manier is om de juiste maat in te schatten, lijken de makers van panty’s niet altijd rekening te houden met verschillende lichaamsvormen. Op de Vogue-redactie is iedereen het daarom unaniem eens over het volgende: koop, als het kan, een maat (of twee) groter. Met name wanneer je blijft stoeien met de tailleband en het kruis die naar beneden zakken.

Hoe voorkom je ladders?

We hebben het allemaal meegemaakt: je trekt een nieuwe panty aan en voilà, meteen een vervelende scheur. Er bestaan inmiddels zogenoemde anti-ladderpanty’s, maar in plaats van toegeven aan die marketingtruc, kun je veel beter letten op het volgende.

Hoe hoger de denier, hoe moeilijker het is om een ladder in een panty te maken. Maar je kunt er ook zelf voor zorgen dat je ladders voorkomt door voorzichtig je panty aan te trekken. Dit doe je door sieraden met scherpe randen af te doen, ervoor te zorgen dat je nagels glad zijn voordat je een panty aantrekt en door tijdens het dragen ruwe oppervlakken at all costs te vermijden. Oh, en vergeet niet de grootste vijand van de panty: klittenband.

Zit er toch een gaatje of een kleine ladder in je panty? Dan werkt doorzichtige nagellak goed om ervoor te zorgen dat-ie niet verder uitscheurt.

Wat zegt de denier over een panty?

Wanneer panty’s nog in hun verpakking zitten, is het niet altijd gemakkelijk voor te stellen hoe ze op je benen zullen staan. Soms zijn ze te transparant en soms te dik. De oplossing: kijk goed naar de denier (afkorting: DEN) van de panty. Deze staat vaak op de verpakking en geeft de dikte van de stof aan. Hoe hoger de denier, hoe dikker (en dus ondoorzichtiger) de panty. Over het algemeen is alles onder de 30 denier doorzichtig, alles tussen 30 en 70 denier ondoorzichtig, en creëren panty’s met een denier van boven de 70 een volledig zwarte look.

Wat heb je aan lycra in een panty?

Sommige panty’s zijn ronduit oncomfortabel. Je beste vriend is daarom lycra. Hoe meer lycra er in een panty zit, hoe beter de pasvorm en bewegingsvrijheid. En dat is wat je wil. Lycra is, om precies te zijn, een elastische vezel die stoffen nog soepeler maakt. Dit is ook de reden waarom in een steunpanty vaak veel lycra wordt gebruikt.

Steekt je grote teen door je panty?

Last but not least een uitvinding waar velen dankbaar voor zijn: een versterkend sokje in je panty. Dit is ideaal voor de mensen die niet zo snel last hebben van ladders, maar van gaten bij de tenen. Sommige panty’s bevatten een dikkere stof bij de voet, waardoor er niet zo snel gaten op deze plek ontstaan. Let daar dus goed op bij het kopen van een panty als je dit probleem herkent.

Deze panty’s zijn Vogue-approved

Liever een concrete tip? De volgende merken komen op de redactie voorbij. Swedish Stockings, bijvoorbeeld, is een merk uit Zweden dat panty’s op een duurzame manier produceert én inclusieve huidskleurige panty’s verkoopt. Daarnaast zijn de panty’s van H&M op de redactie favoriet – met name die van 40 denier zijn heel sterk en perfect voor de winter. Tot slot mag de Hema-panty (een klassieker) natuurlijk niet ontbreken. Door het voorgevormde sokje in de panty’s van de Hema zijn deze zeer comfortabel.

Swedish Stockings
©Swedish Stockings

Ylva Wool Fishbone, €‎ 39

 

©Swedish Stockings

Doris Dots Tights, €‎ 26

©H&M

Tights Comfort Waistband 2 Pack, € 7,99

©Hema

Seamless Shine Tights, € 8,75