bow-down-voor-de-grootste-trend-van-2022-strikken-222961
©GoRunway.com

Trends komen en gaan, maar van sommige weten we niet of ze ooit wel écht weg zijn geweest. Dit geldt zeker voor de strik (bow). We zien strikken meer dan ooit en ze zijn zelfs de grootste trend van dit jaar.

Strikken: de grootste trend van 2022

De strik: een accessoire waarmee je je look gemakkelijk een hint van romantiek kunt geven. Denk aan linten in het haar of een gestrikte sjaal om de nek. Daarnaast is het een eeuwenoude stylingtruc – zo zou de kapper van Marie-Antoinette een fortuin hebben uitgegeven aan linten die in haar kapsel werden geknoopt. En nog vóor haar tijd droegen mannen in Frankrijk gestrikte elastiekjes in hun haar. Gestrikt om hun lovelock, een lange haarlok die over het hart werd gevlochten als teken van toewijding aan een vrouw. Romantisch, dus.

Later werden haarstrikken veelvuldig gedragen door stijliconen als Brigitte Bardot en Audrey Hepburn. En weer later door prinses Diana, gevolgd door de Olsen-twins en Lady Gaga. Ook in de mode maakten strikken furore. Chanel, Miu Miu en Valentino: allemaal plaatsten ze strikken als finishing touch op schoenen, jurken en zelfs sieraden.

Viktor & Rolf

Zeg je strik, dan zeg je natuurlijk Viktor & Rolf. Het Nederlandse modeduo dat bekendstaat om zijn gigantische strikken (herinner je je de volledig gestrikte trouwjurk van Mabel Wisse Smit nog?), bracht zelfs een parfum uit in de vorm van hun signature bow.

mabel wisse smit huwelijk bruidsjurk viktor & rolf strikken
©ANP
Mabel Wisse Smit draagt een bruidsjurk van Viktor & Rolf

Toch leek de strik een beetje in vergetelheid geraakt. Weg ging-ie niet – modehuizen die bekendstaan om hun strikken, verwerkten ze steevast in hun collecties – maar de strik domineerde niet langer het mode- en straatbeeld. Mode werd stoerder: pumps werden ingeruild voor platte sneakers en kleding werd meer androgyn. En hoewel de strik vroeger misschien vaak door de man werd gedragen, deed-ie lange tijd, behalve een bow tie, eerder denken aan een meisjesachtig accessoire.

Strikken tijdens modeweken

Nu keert het modedetail toch helemaal terug. In de modeweken én op de rode loper. Van subtiele strikken tot gigantische bows. Carolina Herrera ging voor haar herfst/wintercollectie los met strikken, waaronder in meervoud op een zoetroze jurk. Bij Jason Wu zagen we een gedraaide strik als top.

Het New Yorkse Saint Sintra versierde een blouse met strikken. Het Australische label Bronx and Banco koos voor een statement-situatie: een metallic paarse strik als ceintuur. De meest recente aanhanger van de strik is Area, die maandag een collectie vol strikken toonde tijdens New York Fashion Week.

Ondertussen hebben beroemdheden hun liefde voor strikken ook (her)ontdekt. Tijdens het filmfestival in Venetië werden Julianne Moore, Sydney Sweeney en Tessa Thompson op de rode loper gespot met strikken. Niet alleen droegen ze kleding met een strik, ook droegen ze er een in het haar – wat ervoor zorgde dat de haarstrik omgedoopt werd tot populairste kapsel van het festival.

strikken bow trend herfst winter 2022 sydney sweeney
©Alec Michael via ZUMA Press, GoRunway.com
Sydney Sweeney tijdens filmfestival in Venetië, Carolina Herrera, Bronx and Banco

Statement van alle jaren 

Hoe komt het dat-ie weer overal opduikt? Wellicht hebben we de strikken trend nog te danken aan Rennaissancecore, cottagecore of andere romantische coren. Bovendien is het een detail dat een feestelijke draai geeft aan iedere outfit – en we weten allemaal hoe erg we daar in de afgelopen jaren naar hunkerden.

Toch zorgt de strik ook steeds vaker voor een edgy resultaat: denk aan de indie sleaze-trend die weer opduikt, waar punk en rock worden gemixt met preppy details. Zoë Kravitz en Olivia Rodrigo zijn grote voorbeelden van deze aesthetic. Zo droeg laatstgenoemde recentelijk nog een korset van it-merk Fanci Club, volledig versierd met strikken.

Groot of klein, of je ‘m linksom of rechtsom strikt: de bow blijkt een statement van alle jaren. Een met een rijke geschiedenis en een nog rijkere en veelzijdige toekomst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Olivia Rodrigo (@oliviarodrigo)