ontwerpers-kiezen-voor-subtiele-sensualiteit-is-het-einde-van-de-doorzichtige-jurk-in-zicht-247030
©Gorunway.com

Terwijl de herfst/winter 2023-shows heel wat onvergetelijke momenten opleverden, voelde het seizoen kaal wat betreft social-media gimmicks over onder andere de doorzichtige jurk. Deze fashion weeks draaiden namelijk om uitzonderlijk goed gemaakte kleding, wat resulteerde in prachtige pasvormen en messcherpe lijnen. Ook zagen we een subtiele, verfijnde en nieuwe kijk op seksualiteit.

New York en Londen: einde van doorzichtige jurk?

Hoewel de modeweken van New York en Londen respectievelijk spektakelstukken lieten zien die speelsheid uitstraalden, zoals de varkensprint van Christopher Kane en de prairiejurken van Collina Strada, waren er een paar collecties die focusten op verfijnde avondkleding.

In New York bijvoorbeeld voelden de avondjurken van Gabriela Hearst met peekaboo heupen sensueel aan. Terwijl LaQuan Smith de ideale harmonie liet zien tussen zijn kenmerkende gedurfde cut-out details en precieze maatkleding. “Jason Wu en Carolina Herrera toonden allebei geweldige gelegenheidscollecties – cleaner en minder flashy, maar even fantastisch”, zei Liane Wiggins, hoofd vrouwenmode bij Matches Fashion, over de NYFW-momenten. “We zagen krachtige kleding gezien met een moderne twist.” In Londen brachten merken als Feben, David Koma, Talia Byre en Nensi Dojaka avondkleding naar nieuwe hoogten met geraffineerde, nauwsluitende silhouetten.

Ook Milaan in verleidelijke stemming

Flash forward naar Milaan, waar de smaakvolle, maar verleidelijke stemming een tandje hoger werd gezet. Zo specialiseerde Prada zich in strakke stukken, met uitstekende jassen en chique midi-jurken – zonder mouwen met art-decopatronen, maar ook met lange mouwen, kragen en borstzakken.

Ook de bekroonde collectie van Bottega Veneta bevatte avondlooks, waaronder midi-jurken met geprononceerde heupen en een mintgroene jurk met A-lijn rok en hangende schouderaccenten. Ander hoogtepunt van het seizoen was Ferragamo, de tweede hoofdlijncollectie van de Londense ontwerper Maximilian Davis voor het Italiaanse label. De collectie liet bescheiden stijlen uit de jaren vijftig herleven in meesterlijk gesneden items met getailleerde taille, volle rokken en sweetheart halslijnen.

Twee voorbeelden uit New York en Londen met sexy looks
©Links: Ferragamo / Rechts: Gorunway.com

Parijs mocht niet achterblijven

Parijs bleef niet achter: de terugkeer van Balenciaga op de catwalk bevatte messcherpe tailles. Ook Naomi Campbells zwarte korset jumpsuit van Sarah Burton’s Alexander McQueen-collectie was ongetwijfeld een hoogtepunt.

Daarnaast waren er hoogwaardige stukken van merken als Balmain, The Row, Louis Vuitton en Miu Miu – en vele anderen – variërend van klassieke alledaagse stukken tot zorgvuldig geborduurde feestjurken. “We zagen dit seizoen veel minder huid, ik denk dat we collectief over de Y2K-mania heen zijn”, zei influencer Declan Chan, die de shows in New York, Londen, Milaan en Parijs bijwoonde. “Precisie is de nieuwe sexiness – sensualiteit is in de plaats gekomen van seksualiteit.”

Twee voorbeelden uit de collectie van Stelle McCartney
©Gorunway.com

 

Versace gaat ook voor sensualiteit

Versace bracht zijn show slim naar Los Angeles in de week voor de Oscars en sloot eveneens aan bij de ingetogen, maar gepolijste kijk op sensualiteit dit seizoen. Het Italiaanse luxemerk presenteerde een overwegend zwarte reeks rokkostuums, laaghangende jurken met korsetinzetten en boucle-mini-jurken met bescheiden halslijnen.

“Het draaide allemaal om elegante eenvoud”, merkte Libby Page op, market director bij Net-A-Porter. “We zagen uitmuntend kleermakerswerk, wat aanvoelde als een schril contrast met de pure, naakte kleding van voorgaande seizoenen.” Als je het seizoen als geheel bekijkt, kwam dit vooral tot uiting in elegante kleine zwarte jurken, met strategische uitsnijdingen op de heup of halslijnen die de schouders opbollen of het sleutelbeen blootleggen.

Conclusie? Verfijnde seksualiteit is de broodnodige smaakmaker in een tijd waarin de doorzichtige jurk die niets aan de verbeelding overlaat de boventoon voert.

Voorbeelden van verfijnde seksualiteit uit de herfst/winter collecties
©Rechts: Gorunway.com / Links: Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.