deze-zomer-draait-alles-om-de-minimalistische-jurk-geinspireerd-op-die-van-een-melkmeisje-293251
©Dave Benett/Getty Images

“Niets is nieuw, behalve dat wat we zijn vergeten”, zou Rose Bertin, de kledingmaker van de Franse koningin Marie-Antoinette tegen haar gezegd hebben. Anno nu, bijna 300 jaar verder, is deze uitspraak nog steeds waar. Neem nu de kledingtrends van dit seizoen: hoewel op de nineties geïnspireerde, ruime stijlen de afgelopen jaren in de voorhoede van het collectieve modebewustzijn stonden (ongetwijfeld dankzij het aanhoudende verlangen naar comfort, post-lockdown), lijkt het alsof een nieuw – of moeten we zeggen vergeten – silhouet zich zowel óp als naast de catwalk laat zien. Jurken die ons erg doen denken aan Marie-Antoinette, maar ook aan een Hollands melkmeisje (denk het wereldberoemde schilderij Het melkmeisje van Johannes Vermeer).

De minimalistische melkmeisjesjurk

Met zijn verlaagde taille, plooien op de heupen, op een korset geïnspireerde buste en onopgesmukte stof is dit een jurk met een bijzonder silhouet: een soort minimalistische A-lijn meets girly melkmeisje-stijl. 16Arlington liep voorop met een opvallende katoenen jurk met drop taille, die werd geshowd op de catwalk tijdens de lente/zomer 2024-show. Een stuk dat sindsdien niet één, maar twee keer is gedragen door Alexa Chung, in twee verschillende uitvoeringen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Over goedkeuring gesproken. Het zal je misschien niet verbazen dat Andreas Kronthaler voor Vivienne Westwood ook heeft ingezet op het hippe silhouet. Tijdens de lente/zomer 2024-show van het merk zagen we Irina Shayk over de catwalk zwieren in een dramatisch exemplaar in gebroken wit, dat werd gestyled met platte schoenen met strikjes en een versierde ronde zonnebril. Op de een of andere manier wist het tegelijkertijd extravert en elegant te zijn.

©Andreas Kronthaler voor Vivienne Westwood spring/summer 2024-show
©Dave Benett/Getty Images

Ook Khaite en Tove kunnen worden gerekend tot de merken die hebben gekozen voor wat wij de ‘minimalistische melkmeisjesjurk’ noemen. De zogenoemde Solene poplin-jurk van laatstgenoemde is een favoriet bij de fashion crowd. Hieronder een selectie van meer van deze begeerlijke jurken.

Midi-jurk van Alexander McQueen

©Alexander McQueen via Miinto

Witte poplin-jurk, € 1821,20

Midi-jurk van 16Arlington

©16Arlington
16 arlington

Vezile taffeta midi dress, € 1500

Poplin-jurk van STAUD

©STAUD via MyTheresa

Bella cotton poplin midi dress, € 635

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.