waarom-zijn-volwassenen-geobsedeerd-door-sonny-angels-jellycats-en-labubus-346318
©Getty Images

Ik zie ze tegenwoordig overal: Sonny Angels, Jellycats en Labubu’s zijn ogenschijnlijk kinderlijke knuffels en figuren, maar duiken nu ineens op als modeaccessoire. Er staan rijen voor Jellycat-café’s, Lisa van Blackpink poseert met haar eigen Labubu en de trend heeft zelfs Rosalía en modekoningin Victoria Beckham te pakken, die selfies nemen met hun telefoon waar een Sonny Angel zich aan vastklampt. Maar waarom zijn we met z’n allen zo geobsedeerd geraakt door deze mini’s van pluche en plastic?

De aantrekkingskracht van zachtheid

Hun populariteit valt deels te verklaren door het huidige culturele klimaat. In een wereld waarin alles onzeker lijkt – van politiek tot klimaat – zoeken mensen naar tastbare vormen van comfort. Een zacht knuffeldier of een kleurrijk poppetje brengt iets wat digitale zelfzorg-apps ons niet kunnen bieden: directe én fysieke troost. En dat is dan ook precies waar deze knuffels en mini-figuren voor zijn.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zo werd Sonny Angel twintig jaar geleden ontworpen als een klein, engelachtig vriendje dat mensen een glimlach moest bezorgen op stressvolle dagen. In Japan, waar de werkdruk en sociale verwachtingen hoog zijn, sloot het concept perfect aan bij het verlangen naar iets dat even afleidt van de dagelijkse sleur – iyashi, zoals de Japanners dat noemen: heling of emotioneel comfort. De poppetjes representeren een vorm van softness in een harde wereld. En de behoefte daaraan groeit alleen maar. Geen algoritme, geen schermtijd, geen notificaties. Gewoon iets schattigs om in je hand te houden.

Humor en absurditeit

Het is comfort consumerism in zijn puurste vorm, maar het is ook nog eens ‘in’ geworden om dat te tonen. Eerder liep je niet te koop met de knuffelbeer waar je sinds kleins af aan mee slaapt, maar nu staan pluche figuren uitgestald tussen hardcover koffietafelboeken en designgeurkaarsen. En ook dát heeft een verklaring. Waar mode lange tijd draaide om minimalisme en stille luxe, is er nu ruimte voor imperfectie, humor en absurditeit.

Kijk maar naar clowncore, de expressieve trend die je uitdaagt om te experimenteren en groot te durven denken. Dit zorgt niet alleen voor meer fun, maar ook voor het beginnen van een gesprek, en dus verbinding – iets waar we massaal naar lijken te verlangen. En wat al deze figuren gemeen hebben, is hun ‘ugly-cute‘ esthetiek: een mix van overdreven schattigheid en lichte vervreemding. Labubu is daar het perfecte voorbeeld van, met zijn grote grijns vol tanden en pluizige kop. Het is niet moeilijk om er een mening over te vormen, want is het beestje nou schattig, of vind je ‘m eerder eng? En het is tegelijkertijd ook niet erg als die meningen verschillen, want het is ‘maar’ een knuffeldier.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

labubu bag charm tas
©Spotlight

Nostalgie

Een ander belangrijk deel van de aantrekkingskracht zit in nostalgie – niet alleen in de vorm, maar ook in de ervaring. Deze figuurtjes worden vaak verkocht in blind boxes, waardoor je pas weet wat je krijgt op het moment dat je het doosje opent. Dat maakt het niet alleen een object, maar ook een mini-spel. Het doet me denken aan de spanning van vroeger: Pokémonkaarten ruilen op het schoolplein of Diddle-briefpapier doorgeven met je ogen dicht. Diezelfde kinderlijke opwinding, het gevoel van verrassing en van geluk hebben, maakt het nog aantrekkelijker. Want ergens willen we allemaal nog steeds dat ene zeldzame exemplaar.

En het verzamelen zelf is minstens zo belangrijk. Deze poppetjes zijn een manier om je persoonlijkheid te vertegenwoordigen. Probeer jij je handen te krijgen op een Sonny Angel in een piratenpakje, of is het figuurtje met een aardbeienhoedje meer jouw ding? Klip je ‘m vast op je laptop, of gebruik je ‘m als bag charm? Met die keuzes proberen we authenticiteit uit te stralen en wordt een stukje persoonlijkheid een statussymbool.

Simpelweg leuk

De figuren zijn dus meer dan alleen schattige decoratie. Ze vertegenwoordigen een ander soort luxe – geen logo’s of blingbling, maar iets dat persoonlijkheid geeft en tegelijkertijd troost biedt. In een modewereld die steeds meer draait om verhaal, gevoel en community, passen ze opvallend goed in het plaatje. Maar daarnaast laat iets bezitten dat nergens toe dient behalve je blij maken (in een tijd waarin alles een functie moet hebben) ook gewoon zien dat we meer waarde hechten aan het kleine en het ongedwongen plezier van iets wat simpelweg leuk is. En nu had ik stiekem wel gewild dat er een Sonny Angel aan mijn laptop hing die goedkeurend naar me kijkt.