eruit-willen-zien-als-een-clown-stond-niet-op-onze-bingokaart-toch-wordt-clowncore-een-ding-324659
©Courtesy of Christopher John Rogers

Een modetrend geïnspireerd door clowns? Het klinkt misschien absurd, maar clowncore (ook wel circuscore) is hard op weg om in 2025 een trend te worden – denk aan oversized kragen, speelse polkadots en volumineuze silhouetten die iets weghebben van de medewerkers van een ouderwets circus. TikTokkers hebben het er al over, en op de catwalks spotten we de theatrale esthetiek volop. De grote vraag is: hoe vertaal je deze eigenzinnige look naar je eigen garderobe?

Een circus op de catwalk

De modewereld heeft altijd al een zwak gehad voor drama, maar voor de lente/zomer 2025-shows werden er nog net geen ballonnen gevouwen. Zo zagen we bij Valentino polkadots, zwart-witte outfits en pierrot-achtige kragen. Pierrot, het melancholische personage uit de klassieke commedia dell’arte, staat bekend om zijn witte gezicht, theatrale ruffles en romantische uitstraling – precies de elementen die we terugzagen op de catwalk.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Richard Quinn speelde met dezelfde volumineuze kraag. En bij Louis Vuitton zagen we ook een dramatische kraag, naast opvallende rode en blauwe strepen, volumineuze pofmouwen en oversized schoenen en accessoires die clownesk aanvoelen. Loewe voegde een eigen surrealistische draai toe aan het thema met trapeze-achtige silhouetten en hoepelrokken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

valentino Louis Vuitton clowncore
©Spotlight
Valentino, Louis Vuitton

Het circusthema komt echter niet helemaal uit de lucht vallen. De harlekijn, een ander iconisch figuur uit de commedia dell’arte, dook al eerder regelmatig op als inspiratiebron voor modecollecties. Waar Pierrot voor ingetogen melancholie staat, belichaamt de harlekijn – vaak gekleed in kleurrijke ruitpatronen – juist levendigheid en humor. Armani Privé speelde hierop in met opvallende ruitenprints en grote, dramatische kragen in de couturecollectie van 2023, terwijl Moschino al in 2020 experimenteerde met deze clownachtige esthetiek.

Ook ging Dior eerder voor circus-chic en showde haar lente/zomer 2019-collectie in een circustent, compleet met bijpassende looks. En nog verder terug, in 2007, liet John Galliano als creative director van Dior harlekijnlooks schitteren in zijn collectie.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

armani privé
©Spotlight
Armani Privé

Clown-beauty

Ook in de beautyhoek zien we hoe het circusfiguur invloed heeft. Zo experimenteerde Vivienne Westwood al in 2018 met clownsmake-up, en nog recentelijker gaf Christian Cowan zijn modellen grafische rode details rond de ogen en felrode lippen, wat resulteerde in een theatrale maar modieuze look.

Een prominente inspiratiebron voor deze beautytrend is zangeres Chappell Roan, bekend om haar gedurfde en kleurrijke make-upstijlen. Voor haar look combineert ze theater en kunst, met duidelijke invloeden uit de dragwereld. Denk aan een witte basis, felroze of rode blush die ver doorloopt over de jukbeenderen, grafische lijnen rondom de ogen en intense lipkleuren. Haar opvallende stijl maakt clowncore toegankelijk voor wie via make-up een statement wil maken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Maar hoe draag je clowncore?

Conclusie: de clownslook is onmiskenbaar aanwezig. Maar de vraag blijft: wie durft het te dragen? In het dagelijks leven wordt een clownslook al snel geassocieerd met een gevoel van ongemak – denk aan clownsfilters op social media die vaak gepaard gaan met gênante confessions. Toch is clowncore, net als andere expressieve trends, eerder een culturele tendens dan een letterlijk kostuum. Dit keer sluit de trend aan bij de behoefte aan speelsheid en zelfexpressie: het is een rebellie tegen minimalisme, een uitnodiging om te experimenteren en groot te durven denken. Schroom dus niet om net een fellere kleur oogschaduw op te doen, of om prints te mixen en grote accessoires toe te voegen aan je look. Mode is fun.

Clowncore zal waarschijnlijk niet dezelfde massale populariteit bereiken als trends zoals quiet luxury, maar dat is precies de charme. Het is eigenzinnig, experimenteel en vooral bijzonder vermakelijk – net als een circus.

©Courtesy of Christopher John Rogers
Christopher John Rogers