9-vintage-make-uplooks-ter-inspiratie-voor-de-feestdagen-233086

De feestdagen staan voor de deur: tijd om je te laten inspireren door een flinke dosis tijdloze beauty. En laten we eerlijk zijn: beauty-iconen als Twiggy, Audrey Hepburn, Anna May Wong, Grace Jones, Josephine Baker en Diana Ross (en de lijst gaat maar door) voorzien ons al tientallen jaren van de ultieme make-up-inspiratie. Zo ook nu: wij zetten negen vintage make-uplooks uit de jaren twintig tot de zeroes op een rij.

Vintage make-uplooks voor de feestdagen

Van prominente modellen tot iconische actrices: deze schoonheidskoninginnen domineren al tientallen jaren het schoonheidslandschap. En niet zonder reden – kijk zelf maar.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Josephine Baker – jaren twintig

Je moet van goede huize komen om een look à la Josephine Baker te willen creëren. De Franse danseres, zangeres en actrice was namelijk de belichaming van glamour. Maar ook vandaag de dag is ze nog een bron van inspiratie: haar iconische dunne wenkbrauwen zijn – opnieuw – on trend. Voeg een donkere lipgloss toe voor de ultieme vintage feestlook.

Joséphine Baker (1906-1975), American artist of music-hall.,FRANCE
©Gaston Paris / Roger-Viollet, ANP
1/9
Native Share

Anna May Wong – jaren dertig

Ook in de jaren dertig werden wenkbrauwen flink geëpileerd. Wong Liu Tsong, professioneel bekend als Anna May Wong, was de eerste Chinees-Amerikaanse filmster in Hollywood die internationale erkenning kreeg in die tijd. Haar schoonheid, donkere lippen, dunne wenkbrauwen en sprekende oogmake-up hield menig filmkijker gekluisterd aan het scherm.

Anna May Wong Actress 01 May 1930 Date: 01-May-30
©Mary Evans Picture Library Ltd., ANP
2/9
Native Share

Marilyn Monroe – jaren vijftig

Rouge rouge, rouge: de iconische rode lippen van Marilyn Monroe zijn de ultieme glamourlook voor de feestdagen. Make-upartiest Pat McGrath zei ooit in een interview: “Marilyn heeft, met haar verleidelijke rode lippenstift en dramatisch omlijnde ogen, de meest bekende beautylook van de jaren vijftig gecreëerd.” Voeg met een bruin oogpotlood een moedervlek toe en je hebt een iconische beautylook à la Monroe.

vintage make-up looks
©Ronald Grant Archive, ANP
3/9
Native Share

Audrey Hepburn – jaren vijftig

Actrice Audrey Hepburn steeg tijdens de Gouden Eeuw in Hollywood naar de top. Hoewel haar beroemdste films (waaronder Breakfast at Tiffany’s) uit de jaren vijftig en zestig komen, bleef ze tot 1989 in Hollywood werken. Haar tijdloze stijl inspireert nog steeds vele beroemdheden, onder wie Zoë Kravitz.

Audrey Hepburn Characters: Holly Golightly Film: Breakfast At Tiffany'S (USA 1961) Director: Blake Edwards 05 October 1961 Date: 05-Oct-61
©ANP
4/9
Native Share

Twiggy – jaren zestig

Als we het over beauty uit de jaren zestig hebben, moeten we het natuurlijk ook hebben over Lesley Hornby, beter bekend als Twiggy. Het model veranderde het idee van schoonheid met haar geometrische kapsels, experimentele eyeliner en opvallende nepwimpers.

Twiggy Model & Actress 01 June 1968 Date: 01-Jun-68
©Mary Evans Picture Library Ltd., ANP
5/9
Native Share

Diana Ross – jaren zeventig

Dit lijstje is niet compleet zonder de ultieme beauty queen uit de jaren zeventig. Dan hebben we het natuurlijk over Diana Ross. Om een look à la Ross te creëren, heb je slechts een aantal producten nodig. Te weten: roze blush, glimmende oogschaduw en nepwimpers. Ook was de Amerikaanse soulzangeres toen al fan van dunne wenkbrauwen die in de jaren negentig pas echt een trend werden en, zoals gezegd, ook nu weer helemaal in zijn.

Diana ross vintage
©Mary Evans Picture Library Ltd., ANP
6/9
Native Share

Debbie Harry (aka Blondie) – jaren zeventig en tachtig

Debbie Harry, de front woman van Blondie, is een stijlicoon waar je u tegen zegt. Ze stond in de jaren tachtig bekend om haar stoere look. Kenmerkend zijn haar kleurrijke oogschaduw, smudged eyeliner en blush op de wangen – blush, héél veel blush, was tenslotte de regel in de jaren tachtig.

 DEBBIE HARRY DEBBIE HARRY - 1979 DEBORAH BLONDIE
©Mick Rock / Rex Features Ltd., ANP
7/9
Native Share

Grace Jones – jaren tachtig en negentig

Maar de koningin van blush is én blijft Grace Jones. De Jamaicaanse zangeres was de it-girl van Studio 54 in Manhattan, New York. Ook schitterde Jones decennialang in vele films (zoals Vamp in 1986) en liep ze in talloze modeshows. Laat je inspireren door haar expressieve paarse blush en scherpe oogschaduw als je tijdens de feestdagen flink wil uitpakken.

vintage make-up
©ANP
8/9
Native Share

Christina Aguilera – zeroes

We zijn aangekomen bij de bron van de Y2K-stijl: de zeroes. Kenmerkend voor dit tijdperk zijn metallic oogschaduw, dunne wenkbrauwen, opvallend haar en glanzende lippen. En wie creëerde die look beter dan Christina Aguilera? De inmiddels 41-jarige zangeres, die in de zeroes razendpopulair was (mede vanwege haar hit Dirrty), blijft een inspiratiebron.

vintage make-up
©ANP
9/9
Native Share