ik-zoek-al-maanden-naar-een-echt-lange-jas-en-dit-zijn-momenteel-mijn-favorieten-282697
©Getty Images

Wat hebben Mary-Kate Olsen, Katie Holmes en Jennifer Lawrence met elkaar gemeen? Naast dat ze allemaal een begeerlijke stijl hebben (weinig beroemdheden zijn naar mijn mening chiquer dan zij), dragen ze ook allemaal steevast één item: de lange jas. Ik vind weinig kledingstukken zo chic als lange mantels – en dan bedoel ik échte lange, die het liefst helemaal tot de vloer reiken als je ze draagt. Het vinden van een mooi exemplaar is echter niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Ik deed het nodige voorwerk en vond meerdere ontwerpen die de perfecte balans zijn tussen cool en chic.

De charme van lange jassen

Ultralange ontwerpen maakten vorig jaar al veelvuldig een verschijning in de collecties van Saint Laurent, Toteme en The Row. De exemplaren met hun vloerlange lengtes worden ook volop gedragen door stijlvolle celebs, van Jennifer Lawrence (vaak in een jas van The Row, net zoals Mary-Kate Olsen natuurlijk) tot Katie Holmes (die kiest voor The Frankie Shop) en Hailey Bieber (die superlange modellen draagt van The Attico).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De charme van de lange jas zit ‘m in de coole, ietwat dramatische look. Want het mag dan qua lengte net een jurk zijn, een lange jas geeft je het gevoel dat je een soort modische pantser draagt, dat beschermend aanvoelt wanneer je je een weg door de straten baant.

Stijlvol de kou tegemoet

Dat het vinden van het perfecte exemplaar niet zo gemakkelijk is, ligt onder meer aan je lengte; het is nogal een uitdaging als je, net als ik, 1.80 bent. Daarnaast moet de jas in bepaalde mate twee dingen uitstralen: enerzijds de je ne sais quoi-vibe, en anderzijds de ‘Val me niet lastig, ik heb dingen te doen’-houding. Een ultieme combinatie, wat mij betreft.

Hoewel lange jassen misschien niet de meest praktische ontwerpen zijn voor op de fiets, zijn ze wél supereffectief tegen de kou. Want: lang (dus ook lekker warm voor je benen) en vaak gemaakt van wol of een wolblend. Dus hoe somber de weersvoorspelling ook is, met een lange jas ga je de ijskoude temperaturen zonder twijfel in stijl tegemoet – en voel je je even net zo chic als Mary-Kate Olsen en JLaw.

Jas van The Frankie Shop

The Frankie Shop Gaia jas
©de Bijenkorf

Double-breasted jas van wolmix, € 495

Lange mantel van La Collection

La Collection jas
©La Collection

Jas van wol, € 1.250

Jas van By Malene Birger

By Malene Birger jas
©By Malene Birger

Mantel van alpacawol, € 840

Ganni-ontwerp van wolblend

Ganni jas
©de Bijenkorf

Lange mantel, € 402,50

LouLou Studio-mantel

Lou Lou Studio jas
©Lou Lou Studio

Jas van wol en kasjmier, € 345

Lange mantel van Magda Butrym

Magda Butrym-jas
©Magda Butrym

Single-breasted jas van wol, € 2.890

Double-breasted mantel van Róhe

Róhe jas
©Róhe

Wollen jas, € 950

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.