waarom-de-stijl-van-mary-kate-en-ashley-olsen-zo-begeerlijk-is-en-wat-we-ervan-kunnen-leren-301896
©Getty Images

Ze dragen de meest oversized kledingstukken op de meest stijlvolle manier, combineren het oncombineerbare met elkaar en weten zelfs een dikke beanie chic te maken. Mary-Kate en Ashley Olsen hebben een feilloos gevoel voor stijl – en dan bedoelen we stijl met een hoofdletter S. Hetgeen je niet kunt kopen, maar gevoelsmatig samenstelt, omdat het een verlengde is van jezelf. Al jaren put ik inspiratie uit de looks van beide ontwerpers, die de ogenschijnlijk simpelste looks interessant kunnen maken. Maar wat maakt de stijl van de Olsen Twins nu zo begeerlijk? En wat voor stijllessen kunnen we van hen leren? Lees mee.

De feilloze stijl van Mary-Kate en Ashley Olsen

Mode kun je kopen, stijl niet – zo gaat het gezegde. Cliché, ik weet het, maar tegelijkertijd ook heel erg waar. Als ik aan stijl in zijn ware essentie denk, komt een aantal mensen in mijn gedachten op, wiens modegevoel door de jaren heen een inspiratie is voor velen. (Mocht je nog geen fan zijn: volg vooral Instagram-accounts als Olsen Oracle voor je dagelijkse dosis Olsen-stijl.) Mary-Kate en Ashley Olsen behoren wat mij betreft zonder twijfel tot die groep. De oprichters van het modelabel The Row hebben een heel eigen gevoel van stijl, dat is wel duidelijk. Toen ik me afvroeg waar dat dan precies aan ligt, moest ik aan twee aspecten denken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ten eerste zien geen van beiden er ’trendy’ uit. Noch Ashley of Mary-Kate dragen de nieuwste trends. Sterker nog, ze máken trends (nadat hun eigen Margaux-tas van The Row viraal ging, werden ze er nog maar zelden mee gespot). Ten tweede; ze laten hun looks er moeiteloos uitzien. Niets wat ze dragen is overduidelijk ‘bedacht’ of ziet er ongemakkelijk gestyled uit. Natuurlijk, ze zullen heus wel nadenken over wat ze aantrekken, maar het ziet er in ieder geval niet uit alsof ze er uren over hebben nagedacht. Hoewel hun stijl zeker verschilt (Ashley neigt meer naar chique minimalistische looks, waar MK iets meer naar de boho-stijl neigt), weten ze zo goed wat wel en niet bij hun stijl past, dat combinaties maken uit hun garderobe als het ware met gesloten ogen kan. Is dat niet het toppunt van het creëren van een persoonlijke look?

Hierbij een aantal stijllessen uit de stijl van Mary-Kate en Ashley Olsen, die je gemakkelijk zelf kunt toepassen.

Oversized silhouetten

Hoe ziet die persoonlijke look er dan uit? Kenmerkend aan de stijl van zowel Ashley als MK is dat ze veel laagjes dragen met oversized silhouetten. Comfort lijkt daarin de grootste gemene deler. Van grote, lange jassen (een vaste staple in de Olsen-garderobe) tot wijde pantalons en oversized blouses. Mary-Kate gaf ons onlangs nog inspiratie met haar lange jas tijdens een wandeling door NYC (een vergelijkbare van The Frankie Shop vind je hier). Haar look werd helemaal af gemaakt door de combinatie van een random sjaal, een losse knot op haar hoofd en de überchique Lady Bag van The Row in ‘Alligator’.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mary-Kate Olsen
©ANP

De perfecte ’touch of color’

Dat brengt me meteen op een ander punt: het gebruik van kleur. Ashley droeg ooit een volledig zwarte look met daarover een turquoise-blauwe blouse (de Luka blouse om precies te zijn, maar dit is een mooi alternatief in het groen). Net zoals de look met de Luka blouse, laat ook de look hieronder zien hoe de Olsen Twins de perfecte touch of color toevoegen aan hun vaak ingetogen (al dan niet zwarte) kleurenpallet. Hier draagt Mary-Kate een paar rode schoenen, die precies een juiste dosis fun geeft aan haar outfit. Een onverwachts detail die de outfit net die extra upgrade geeft.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ashley Olsen
©Getty Images

Monochrome dressing met een twist 

Zowel Ashley als Mary-Kate worden vaak gespot in monochrome looks. Een truc die bekend staat om zijn stijlvolle effect door slechts één kleur te gebruiken (all black is hun standaard). Toch weten de ontwerpers ook hier vaak een twist te geven aan hun outfits, die het gelijk een stuk interessanter maakt. Een voorbeeld is de look hieronder, waar Ashley kiest voor een witte outfit en MK voor een zwarte. Beiden kiezen voor accessoires die hun look net wat chiquer maken. Zo gaat Ashley voor zwarte hakken van Dior bij haar witte look en Mary-Kate voor knalrode snakeskin laarzen van Old Céline bij haar zwarte ensemble (deze van Khaite zijn ook heel mooi.)

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mary-Kate en Ashley Olsen
©Getty Images

Quirky accessoires 

Dan accessoires. Misschien wel het allerbelangrijkste aan de outfits van de ontwerpers. Ashley wordt de afgelopen tijd vaak gespot in zonnebrillen met gekleurde glazen (deze van Oliver Peoples lijkt er sterk op). Beide zussen dragen vaker wél dan niet sjaals in verschillende kleuren en prints (à la deze Chloé-sjaal). Mary-Kate draagt veel sieraden. Verschillende kettingen en opvallende oorbellen, iets dat in hun recente collectie een vast onderdeel is geworden met de unieke sieraden van Lisa Eisner. En dan dus die beanie. Misschien wel een van de meest non-chique accessoires weet Mary-Kate zo te dragen dat het absoluut iets toevoegt aan haar look, en daarmee bijna chic wordt.

En tot slot; natuurlijk worden beide ontwerpers vaak gespot in ontwerpen van hun eigen label, die zich nogal aan een bepaalde kant van het prijssegment bevinden. Tegelijk dragen de Olsen Twins sneakers van New Balance of zelfs Teva’s (het gaat om de Voya Infinity om precies te zijn). Dit bewijst wat mij betreft wederom dat aan stijl geen prijskaartje hangt, maar vooral een gevoel dat past bij jouw persoonlijkheid.

Ashley Olsen in een bril met gekleurde glazen
©Getty Images

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.