modehuizen-bewijzen-de-tie-dye-trend-is-officieel-terug-en-chiquer-dan-ooit-216510
©Courtesy Mytheresa

Waar een kleurrijk bloemenpatroon nog steeds wordt gezien als dé print van de lente, fungeert tie-dye al enkele jaren als de meest herkenbare zomerprint. Hoewel het kleurrijke geverfde patroon allesbehalve nieuw is, maakt het deze zomer een stijlvolle comeback in de collecties van de grootste modehuizen. Wat blijkt? De tie-dye print is chiquer dan ooit en geschikt voor meer plekken dan een festival.

Tie-dye als symbool van vrijheid en optimisme

Tie-dye is er altijd al geweest, maar de afgelopen tijd pikken veel merken en streetstylesterren de kledingprint op. En dat is niet voor niets. Tie-dye is hét patroon van de vrijgevochten jaren zestig en zeventig. De print werd destijds een symbool voor protest en weerspiegelde vrijheid, individualiteit en optimisme. Precies de kernwaardes die we dit jaar zo nastreven en kunnen gebruiken. Tegelijk zijn huidige trends sterk beïnvloed door nostalgische mode en laat tie-dye nou precies een trend uit het verleden zijn die we graag opnieuw dragen.

High fashion tie-dye

Nu zijn tie-dye items naast stapel-pieces voor de camping en een festival ook stijlvolle ontwerpen die je op veel verschillende manieren én plekken kunt dragen. En ja, ook in een geklede look. Modehuizen bewijzen dat tie-dye allesbehalve casual hoeft te zijn en ook een high fashion-twist heeft. Zo lanceert moderetailer Mytheresa vandaag een exclusieve collectie met Frans modehuis Chloé, volledig toegewijd aan tie-dye. Denk aan verfijnde tie-dye-jurken en tops gemaakt van hoogwaardig linnen en kunstige tie-dye accessoires. Met de nieuwe creative director Gabriela Hearst verkent Chloé ambacht en zelfexpressie met de zomerprint.

Ook Off-White toont de traditionele verfprint in unieke items, van een volledige tie-dye-look tot hoodies en sweaters. Natuurlijk blijft ook de king of prints Dries van Noten niet achter. De Belgische ontwerper maakte een zomercollectie waarin het patroon op een moderne manier op de kleding is geprint. Ook Celine en Prada zijn weg van tie-dye en laten het meermaals terugkomen in chique jurken, overhemden en jassen.

Zo draag je tie-dye zelf

De moderne kijk op tie-dye wordt dit seizoen gekenmerkt door zachtere kleuren en hoogwaardige materialen. In plaats van volledig all-in te gaan wordt het psychedelische patroon op subtielere manieren verwerkt en is het te zien in meer verfijnde looks. Tie-dye blijkt chiquer dan ooit en wordt dan ook volop gedragen door beroemdheden en stijlvolle individuen als Hailey Bieber, Bella Hadid en zelfs Michelle Obama. Hoe je het zelf draagt? Kies voor een pantalon met tie-dye print, gecombineerd met een minimalistische witte tanktop, of juist andersom. Zo blijft de outfit zowel cool als chic én summerproof.