het-is-tijd-om-je-adidas-sambas-in-te-ruilen-voor-deze-schoenen-265485
©Bryndis Thorsteinsdottir

Afgelopen zomer, tijdens de onvermijdelijke streetstyle-overname van Adidas Samba’s met drie strepen, verscheen er een onverwachte sneaker als tegenwicht. Tussen tientallen paren klassieke zwart-witte Samba’s en een handvol versies van de Wales Bonner en Gucci-samenwerkingen, zat namelijk een meer technische versie van de sneaker: de voetbalschoen.

De voetbalschoen als modeschoen

Toen ik ze voor het eerst op straat zag, leek de schoenkeuze ironisch. De draagster leek net van een training af te komen, maar stond voor het populaire restaurant Kikis in Lower East Side en droeg noppen op straat. Haar outfit was verre van een voetbaluniform of überhaupt een atletisch ensemble.

Het is niet de eerste keer dat voetbalschoenen in een modesetting werden geplaatst. Zo werkten Virgil Abloh en Nike in 2018 samen aan zo’n schoen en Comme des Garçons creëerde in 2021 een voetbalschoen inclusief hak met Nike. Wel was het de eerste keer dat ik ze in het wild zag. Ik was geïnspireerd en kocht de volgende dag mijn eigen paar noppen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het lijkt misschien gek om schoenen met noppen te dragen die klikken en klepperen op de stoep, maar hear me out. Eerdergenoemd paar dat ik afgelopen zomer in de stad zag, had minder overdreven noppen, waardoor je er makkelijker in loopt. En het traditionele leer met stiksels zorgt voor een comfortabele sneaker. Je kunt ook helemaal losgaan met een paar voetbalschoenen met serieuze noppen, zoals de Adidas Copa Mundial, of kiezen voor zaalvoetbalschoenen met kortere spikes. Het gaat niet om de grootte van de noppen, maar om het integreren van een technische schoen in de dagelijkse garderobe.

Sportschoenen in de streetwearcultuur

Voordat we dieper ingaan op de opkomst van de voetbalschoen in de modewereld, is het de moeite waard terug te kijken naar de opkomst van de Samba. Die was oorspronkelijk ook ontworpen om mee te sporten. Tegenwoordig zie je ze misschien het meest bij influencers en beroemdheden, maar ze zijn een zusje van de voetbalschoen. De bescheiden zwart-witte sneaker met lage zool werd voor het eerst uitgebracht in 1950. Het werd de technische schoen voor voetbalspelers voordat-ie in de jaren negentig voor het eerst werd overgenomen door de streetwearcultuur. Nu is de schoen – ooit alleen geassocieerd met de voetbalwereld – een symbool van zowel sport als streetstyle. De afgelopen twee zomers werden trendsetters als Bella Hadid, Sienna Miller en Katie Holmes gezien in de klassieke stijlen. Samenwerkingen met Alessandro Michelle’s Gucci en Wales Bonner versterkten de drie-strepenrage alleen nog maar meer.

Kort daarna bereikte de Samba zijn hoogtepunt. Vorig jaar zochten meer mensen op Google naar de schoen dan ooit. Stock X meldde dat het zoekvolume met 736% was gestegen. De Samba is een originele sneaker die waarschijnlijk nooit uit de mode raakt. Toch gaan we, zodra een trend de mainstream mode bereikt, op zoek naar wat daarna komt. Iets unieks, onverwachts en meer niche. Enter: voetbalschoenen.

Gecombineerd met minirokken

Bij de closet sale van Chlöe Sevigny (de ‘uitverkoop van de eeuw’, waar fans al vanaf 6 uur ’s ochtends in de rij stonden), telde ik minstens tien paar voetbalschoenen, met de klassieke vouwtong en noppen op de zolen. Ze varieerden van indoormodellen zoals de Adidas Mundial tot versies met een klittenbandtong zoals de Puma King Top (deze heb ik gekocht). De schoenen werden gedragen met minirokken, hoge sokken en sportshorts. Zie je het voor je? Dat je in de rij staat voor Sevigny’s Gucci-kleding, terwijl je urenlang met je noppen op de stoepen van New York City staat te tikken?

Isabella Ackerman, een creatieve producer uit Brooklyn, droeg een paar rode Adidas Copas, een zaalvoetbalschoen, met een korte zwarte rok, kniehoge sokken met uitgesneden details en een voetbalshirt. “Ik vond ze anderhalf jaar geleden op Depop en heb er meteen op geboden”, vertelt ze.

“Ik ben geïnteresseerd in vorm en functie. Zo speel ik graag met stukken die ontworpen zijn voor een specifiek gebruik en plaats ze in een meer casual context.” Al draagt Ackerman ze óok met voetbalsokken. Hoewel de Samba sportief, neutraal en veelzijdig is, was ze op zoek naar iets persoonlijkers. “Het is een knipoog naar mijn middelbare schooltijd als bankzitter”, zegt ze. “De beste kledingstukken zijn items die de 11-jarige ik mooi zou hebben gevonden.”

©Isabella Ackerman

Gespreksstarter

Een andere schoenendraagster, gespot op Copenhagen Fashion Week, koos voor een designerversie. YeEun Kim, een moderedacteur uit Hong Kong, droeg een paar roze Balenciaga Drive sneakers die ze bij een uitverkoop had gevonden. Ze heeft nog niemand anders deze specifieke stijl zien dragen. “Hoewel ze qua vorm op de Samba lijken, vind ik de details op het bovenwerk die de schoen een gelaagd en technisch gevoel geven erg mooi”, zegt Kim. De redacteur droeg haar roze sportschoenen met een volledig zwarte look: een getailleerde broek, een doorschijnende rok en een anorak met capuchon. “Deze Balenciaga-sneakers zijn misschien niet het uniekst, ze zijn wel een gespreksstarter.”

Jenny Sharaf, een kunstenares uit de Bay Area die haar voetbalschoenen bij het Leger des Heils vond, koos ook een felroze versie. “Het is Barbie-zomer”, zegt ze. “Tip voor sneakerfans: kijk altijd bij de kinderafdeling.”

Specialer dan gewone sneaker

Terug in New York City, in de Maryam Nassir Zadeh-winkel, vertelt stylist Aidan Caldwell dat het dragen van zwarte en rode Adidas Adi-Kees voor hem een soort researchproject is. “Ik was op zoek naar iets anders”, zegt hij. “Ik gebruikte de zoektermen Adidas, sport, schoen. Het kon schermen, worstelen, cheerleading, alles zijn. Ik probeerde iets te vinden dat niet bedoeld was om mee rond te lopen en juist dat ermee te doen.” Dit model zonder spikes, oorspronkelijk ontworpen voor vechtsporten, lijkt op een indoorvoetbalschoen. Het is een stijl met drie strepen, ontworpen met een leren veterafdekking en stiksels aan de buitenkant. Caldwell zegt dat hij zijn schoenen zowel casual als in een meer geklede omgeving draagt. Zo combineert-ie ze met een baggy Patagonia-broek of een broek met plooien. Voor hem voelt het dragen van een schoen met een specifiek doel specialer dan een gewone sneaker.

Ontwerpers liepen vooruit op de schoenentrend. Miu Miu nam verschillende voetbalschoenen met kitten heels op in hun voorjaarscollectie 2021. Prada bracht eerder dit jaar samen met Adidas een serie performance-kicks uit. Wie weet wordt het dragen van een technische sportschoen, zoals een voetbalschoen, op een dag net zo populair als de Samba’s.

miu miu voetbalschoen
©Spotlight

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.