hoe-de-witte-tanktop-het-minst-opvallende-modestatement-van-de-zomer-werd-213856
©Courtesy Bottega Veneta

Geen enkel mode-item lijkt meer basaal dan de witte tanktop; een basic, kleurloos ontwerp met een eenvoudige vorm. Toch kan een simpel item dat zó nietszeggend lijkt een waar modestatement zijn. Hoewel de tanktop eigenlijk nooit van het straatbeeld verdwijnt, maakt hij dit seizoen een bijzondere verschijning in de collectie van zowat alle modehuizen. Wat blijkt? De witte tanktop is het equivalent van de huidige periode waarin comfort en stijl van belang zijn, maar vrijheid des te meer.

Ingetogen modestatement

Elk seizoen zijn er wel een paar stukken die de catwalks domineren. Dit keer staat de witte tanktop in het middelpunt. Hoewel soms wordt gedacht dat door de eenvoud van een witte tanktop alle ontwerpen op elkaar lijken, blijkt niets minder waar. Het zijn juist de kleine tweaks die zorgen voor onverwachtse details waardoor je oog net wat langer blijft hangen. Dit wordt vooral duidelijk tijdens de laatste Fashion Weeks, waar de tanktop een upgrade krijgt.

Tekst gaat verder onder de foto. 

prada tanktop
©Courtesy Prada

Zo is er de show van Bottega Veneta, waar nieuwkomer Matthieu Blazy zijn eerste collectie ooit voor het Italiaanse modehuis toont. De Frans-Belgische ontwerper opent met een ogenschijnlijk simpele look – jeans met een witte tanktop. Lijkt niets bijzonders, tot je beter kijkt. In feite is de gehele look gemaakt van lux leer. Om maar een voorbeeld van een onverwachte twist te noemen.

Ook modehuizen als Prada en Loewe maken varianten van de top in respectievelijk hun Herfst/Winter en Lente/Zomer 2022 collectie. Dit keer inclusief logo. Prada brengt haar iconische driehoek terug in de vorm van een metalen embleem, Loewe kiest ervoor het anagram-logo als borduursel op de tanktop te plaatsen. Twee subtiele manieren om de logomania-trend te omarmen. De Loewe-top is overigens volledig uitverkocht, de Prada-variant is als een malle op vele wishlists gezet.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Loewe tanktop
©Courtesy Loewe

Kracht in eenvoud

De tanktop wordt begin 1900 geïntroduceerd als werkhemd voor mannen en pas tientallen jaren later gedragen als volwaardig kledingstuk – uiteindelijk ook door vrouwen. De jaren ’90 is één van de meest iconische modetijdperken waarin de witte tanktop hoogtij viert. Wie herinnert zich niet dé airport-look van een jonge Kate Moss met een witte tank en jeans? Met de huidige heropleving van het noughties-tijdperk maakt ook het basic item een stijlvolle comeback, waardoor modellen als Bella Hadid en stijlmakers als Pernille Teisbaek in vrijwel niets anders worden gezien.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pernille Teisbaek (@pernilleteisbaek)

In 2022 is comfort boven stijl één van de belangrijkste redenen waarom ontwerpers de witte tanktop op een verfrissende manier terugbrengen. Nu we ons leven weer kunnen leiden zoals we willen geeft dit ontwerp de bewegingsvrijheid die we zoeken, zonder in te leveren op stijl. De witte tanktop is daarom één van de meest onopvallende modestatements van dit seizoen.