What’s cooking? Elke maand nodigen we in de rubriek Haute Cuisine een bekend persoon uit om zijn of haar keuken en koelkast te openen – en misschien wel culinaire eigenaardigheden te delen – én om iets met ons te koken. Dit keer staan we in de keuken met oud-profvoetballer Anouk Hoogendijk die koken met de paplepel kreeg ingegoten. Onderaan dit artikel vind je haar favoriete recept waarmee je zelf aan de slag kunt.
In de keuken met Anouk Hoogendijk
Sta je graag in de keuken?
“Ja, ik sta graag in de keuken. Ik kom uit een familie die van koken houdt. Vroeger wilde ik al graag meehelpen in de keuken, en dat stonden mijn ouders gelukkig toe. Zo mocht ik samen met mijn moeder de taart voor mijn eigen verjaardag bakken, en op mijn vijfde leerde ik al garnalen pellen. Dat vond ik leuk, want ik ben gek op vis. Ik mocht ook helpen met het maken van de saus erbij. Mijn ouders lieten mij en mijn broer van alles proeven, waardoor ik al op jonge leeftijd verrassende dingen leerde eten. Ik herinner me dat ik eens op pad werd gestuurd om een haas op te halen die de achterbuurman had geschoten. Al vroeg leerde ik over wild. En eend eten was bijvoorbeeld heel normaal.
Mijn ouders gingen bovendien graag naar Frankrijk, daar aten we gerechten uit de Franse keuken. De liefde voor eten heb ik echt van huis uit meegekregen. Iedereen weet dat ook: mijn hele voetbalteam is vroeger weleens bij ons thuis slakken komen eten. Sowieso aten er altijd veel mensen bij ons. Dat vond ik geweldig. Die liefde voor eten wil ik nu ook doorgeven aan mijn eigen kinderen. Des te lastiger vind ik het dat mijn oudste zoon van 4,5 jaar een moeilijke eter is. Gelukkig heeft hij wél plezier in het klaarmaken van maaltijden. Dan gaan de koksmuts op en het schort voor, en vindt hij het heerlijk om samen te koken.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Je hebt onlangs het boek geschreven Slaap mama slaap over het hebben van slaapgebrek als moeder van twee kinderen. Je bent dus moe in de ochtend, welk ontbijt geeft jou een kick-start?
“Ik drink geen koffie, dat zou ik eigenlijk moeten doen want ik ben altijd vroeg op. Al 4,5 jaar sta ik rond 05.00 uur op. Mijn zoons zijn vroege vogels. Daardoor is de dag ook lang. Als ontbijt eet ik meestal havermout met vers fruit. Dat deed ik al toen ik in Engeland voetbalde.”
Ben je eigenlijk anders gaan eten nu je geen profvoetballer meer bent?
“Veel minder pasta, want dat moesten we altijd eten. We aten altijd spaghetti bolognese. Mijn vriend is juist gek op pasta en die baalde ervan dat ik dat niet meer wilde eten. Hij merkte dat ik echt iets tegen pasta had gekregen. Maar ik moest echt even “ontpasta’en”. Ik hou nog steeds van de Italiaanse keuken, ben dol op tiramisu en pizza, maar pasta wilde ik echt even niet meer. Het heeft jaren geduurd, maar nu kan ik het wel weer aan om spaghetti bolognese te eten. Gelukkig hoef ik ook niet meer te letten op de eiwitten na afloop, we aten in die periode veel kwark.”
Hoe ziet jouw keuken eruit?
“Wij hebben een ruime keuken, en op het aanrecht staan ontzettend veel kruiden. Als mensen binnenkomen weten ze ook meteen dat ik van koken hou. Verder staat er een heel grote eettafel in de keuken. Bij ons zit de keuken aan de achtertuin vast. Dat is heel fijn, want daar is veel licht en dat is handig voor als je buiten gaat eten. Het is een mooie keuken, maar het staat wel op de planning om de keuken te vernieuwen. En dan kan ik het ook helemaal naar mijn eigen smaak inrichten. Zo wil ik graag een kookeiland met een kookplaat waar vijf pitten op zitten.”