in-de-keuken-met-anouk-hoogendijk-na-mijn-voetbalcarriere-kon-ik-geen-pasta-meer-zien-353795
©Kim Regelink

What’s cooking? Elke maand nodigen we in de rubriek Haute Cuisine een bekend persoon uit om zijn of haar keuken en koelkast te openen – en misschien wel culinaire eigenaardigheden te delen – én om iets met ons te koken. Dit keer staan we in de keuken met oud-profvoetballer Anouk Hoogendijk die koken met de paplepel kreeg ingegoten. Onderaan dit artikel vind je haar favoriete recept waarmee je zelf aan de slag kunt.

In de keuken met Anouk Hoogendijk

Sta je graag in de keuken?

“Ja, ik sta graag in de keuken. Ik kom uit een familie die van koken houdt. Vroeger wilde ik al graag meehelpen in de keuken, en dat stonden mijn ouders gelukkig toe. Zo mocht ik samen met mijn moeder de taart voor mijn eigen verjaardag bakken, en op mijn vijfde leerde ik al garnalen pellen. Dat vond ik leuk, want ik ben gek op vis. Ik mocht ook helpen met het maken van de saus erbij. Mijn ouders lieten mij en mijn broer van alles proeven, waardoor ik al op jonge leeftijd verrassende dingen leerde eten. Ik herinner me dat ik eens op pad werd gestuurd om een haas op te halen die de achterbuurman had geschoten. Al vroeg leerde ik over wild. En eend eten was bijvoorbeeld heel normaal.

Mijn ouders gingen bovendien graag naar Frankrijk, daar aten we gerechten uit de Franse keuken. De liefde voor eten heb ik echt van huis uit meegekregen. Iedereen weet dat ook: mijn hele voetbalteam is vroeger weleens bij ons thuis slakken komen eten. Sowieso aten er altijd veel mensen bij ons. Dat vond ik geweldig. Die liefde voor eten wil ik nu ook doorgeven aan mijn eigen kinderen. Des te lastiger vind ik het dat mijn oudste zoon van 4,5 jaar een moeilijke eter is. Gelukkig heeft hij wél plezier in het klaarmaken van maaltijden. Dan gaan de koksmuts op en het schort voor, en vindt hij het heerlijk om samen te koken.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Je hebt onlangs het boek geschreven Slaap mama slaap over het hebben van slaapgebrek als moeder van twee kinderen. Je bent dus moe in de ochtend, welk ontbijt geeft jou een kick-start?

“Ik drink geen koffie, dat zou ik eigenlijk moeten doen want ik ben altijd vroeg op. Al 4,5 jaar sta ik rond 05.00 uur op. Mijn zoons zijn vroege vogels. Daardoor is de dag ook lang. Als ontbijt eet ik meestal havermout met vers fruit. Dat deed ik al toen ik in Engeland voetbalde.”

Ben je eigenlijk anders gaan eten nu je geen profvoetballer meer bent?

“Veel minder pasta, want dat moesten we altijd eten. We aten altijd spaghetti bolognese. Mijn vriend is juist gek op pasta en die baalde ervan dat ik dat niet meer wilde eten. Hij merkte dat ik echt iets tegen pasta had gekregen. Maar ik moest echt even “ontpasta’en”. Ik hou nog steeds van de Italiaanse keuken, ben dol op tiramisu en pizza, maar pasta wilde ik echt even niet meer. Het heeft jaren geduurd, maar nu kan ik het wel weer aan om spaghetti bolognese te eten. Gelukkig hoef ik ook niet meer te letten op de eiwitten na afloop, we aten in die periode veel kwark.”

Hoe ziet jouw keuken eruit?

“Wij hebben een ruime keuken, en op het aanrecht staan ontzettend veel kruiden. Als mensen binnenkomen weten ze ook meteen dat ik van koken hou. Verder staat er een heel grote eettafel in de keuken. Bij ons zit de keuken aan de achtertuin vast. Dat is heel fijn, want daar is veel licht en dat is handig voor als je buiten gaat eten. Het is een mooie keuken, maar het staat wel op de planning om de keuken te vernieuwen. En dan kan ik het ook helemaal naar mijn eigen smaak inrichten. Zo wil ik graag een kookeiland met een kookplaat waar vijf pitten op zitten.”

Welk keukenapparaat is jouw absolute ‘holy grail’?

“Eigenlijk heb ik dat niet echt. Ik kook best wel old skool denk ik. Wel ben ik fan van de messen van Arcos. Ik heb daar ook al mijn snijplanken en veel pannen van. Het is een Spaans merk dat ik heb leren kennen via mijn schoonzus, die Spaanse is. De messen zijn echt top, want die blijven heel lang scherp. Ook ben ik nu bezig met het sparen van pannen van hetzelfde merk. Uiteindelijk wordt dat een mooie verzameling. Maar ook mijn aspergeschiller van Westmark is een must-have. Daardoor eet ik veel asperges. En ik kan ook niet zonder mijn Zwitserse mes van Victorinox. Die snijdt zó geweldig.”

Ik kan niet zonder…

“Kaas van de boerderij, en dan met name geitenkaas. Dat heb ik echt altijd in huis. Ook ben ik fan van kruidenthee van Yogi Tea, dat heb ook standaard in huis. En dan is de detox mijn favoriet. Maar we hebben ook altijd mayonaise Dijon in huis. Het is verder fijn om altijd goede olijfolie in huis te hebben, die neemt mijn broer altijd mee uit Spanje bij Hacienda el Espino vandaan. Veel verfijndere smaak dan uit de supermarkt.”

Wat is jouw favoriete keuken?

“Dat vind ik lastig. Ik kan eigenlijk niet kiezen: je kan me sowieso altijd wakker maken voor kreeft en sushi. Dus ik hou van de Japanse keuken, maar van huis uit heb ik veel van de Franse keuken meegekregen. Maar we gaan bijna met het gezin naar Indonesië, dus ik verheug me ook enorm op die keuken. De Marokkaanse keuken vind ik ook lekker. Net als, zoals eerder gezegd, de Italiaanse.”

Welke kookboek vind je geweldig?

“Ik heb er echt heel veel. Twee zijn op dit moment favoriet: vleesbereidingen haal ik uit een kookboek van mijn ouders genaamd Het Volkomen Vleesboek. En in Kampioen in de Keuken staan makkelijke gezonde gerechten in. Ik kijk ook graag op Instagram. Op dit moment haal ik veel recepten bij Giorgia’s Kitchen vandaan. Zij maakt veel makkelijke, maar ook echt wel originele en smaakvolle gerechten.”

Mijn favoriete recept is…?

“Bietencouscous, dat is echt mijn favoriete lunch. Ik heb het recept van mijn moeder. Ik ben er fan van omdat het er leuk uitziet, het is voedzaam, vult goed en het is gezond. Je kan er zelf ook nog wat leuke variaties aan toevoegen, dus soms doe ik er extra groenten doorheen en maak ik er een uitgebreide salade van. Maar zo simpel is-ie ook al heel smaakvol door de dressing en de feta.”

Zo maak je het favoriete recept van Anouk

Dit heb je nodig voor de bietencouscous

  • 300 gram couscous
  • 250 gram gekookte bietjes
  • twee tomaten
  • 300 ml bouillon
  • geitenkaas
  • 3 bosjes bieslook

Dit heb je nodig voor de saus

Zo maak je het favoriete gerecht van Anouk Hoogendijk in je eigen keuken: “Doe 300 gram couscous met 300 ml gekookte bouillon in een grote kom. Dek het af met wat folie en laat het afkoelen. Roer wel af en toe de klontjes los met een vork. Snij daarna de gekookte bietjes in kleine blokjes (bewaar het sap van de bieten). Voeg daar twee kleingesneden tomaten aan toe en knip drie bosjes bieslook erdoorheen (bewaar wat voor de garnering). Daarna doe roer je twee eetlepels bietensap bij de couscous. Vervolgens hussel je alles door elkaar. Dan maak je de saus klaar met olijfolie, citroensap en wat peper en zout. Laat het dan een half uurtje staan, want dan trekt alles er lekker in en wordt de kleur van de salade mooier. Garneer het dan met wat zachte geitenkaas, bieslook, stukjes appel, rozijnen of met verkruimelde feta. Eet smakelijk!”

Shop hieronder een aantal van de favoriete producten uit de keuken van Anouk Hoogendijk.

Kookboek Kampioen in de keuken

kookboek
©Bol.com

Sportieve recepten van je favoriete voetbalsters, € 24,99

Aspergeschiller van Westmark

westmark schiller
©Bol.com

Aspergeschiller, € 13,99

Messen van Victorinox

messen
©Bol.com

Tafelmes Set 2-delig, € 14,57

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.