You love it, or you hate it: broccoli. Helaas wordt niet iedereen blij van deze groene groente. En dat is jammer, want broccoli wordt beschouwd als een echte super food. De koning van de groenten, zoals broccoli ook weleens genoemd wordt, heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. De groente bevat niet alleen veel vezels, maar is ook rijk aan vitale, ziektevoorkomende voedingsstoffen, antioxidanten en mineralen.
De gezondheidsvoordelen van broccoli
“Broccoli wordt vaak beschouwd als een krachtpatser vanwege de voordelen voor de gezondheid en de goede voedingsstoffen die het bevat”, meldt een recent wetenschappelijk onderzoek naar de eigenschappen van deze groente. “Broccoli biedt een uitstekende bron van vitamine C, K en A. Het bevat ook verschillende belangrijke mineralen, zoals kalium, calcium en ijzer. Broccoli bevat verschillende antioxidanten, waaronder vitamine C en E en verschillende flavonoïden, een soort polyfenolen (moleculen met antioxiderende eigenschappen, red.).”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Als deze typische kruisbloemige groente niet jouw smakelijke traktatie is, vrees dan niet. Zoals bij de meeste groenten kan de juiste bereidingswijze het verschil maken. Lees verder om erachter te komen hoe je de bereiding onder de knie krijgt en wat deze “krachtpatser” de moeite waard maakt om toe te voegen aan je normale voedingsrepertoire. Wie weet ontdek je binnenkort dat je toch een broccoli-fan bent, net zoals Jennifer Lopez, Taylor Swift en Barack Obama.
De goede eigenschappen van broccoli
Zoals gezegd bevat broccoli veel essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en vezels. Het is ook een geweldige bron van vitamine A, C en K, evenals de mineralen calcium en kalium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een optimale werking van het lichaam. Van de ondersteuning van het immuunsysteem tot een stralende huid.
Broccoli is verder een bron van essentiële voedingsstoffen. Zo bevat de groente Vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert en cellen beschermt. Maar broccoli is ook een goede bron van vezels, die weer essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering. De koning van de groenten bevat ook foliumzuur (vitamine B9), dat belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en de gezondheid van het zenuwstelsel is.
Broccoli is een voedingsrijke groente
Maar het bevat ook vitamine K, essentieel voor gezonde botten en een goede bloedstolling. Daarnaast bevat het calcium en kalium, belangrijke mineralen voor gezonde botten en een goede spierfunctie. Tot slot bevat de groente glucosinolaten (die zorgen voor de bittere smaak), natuurlijke gifstoffen die het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
LEES OOK
Het is komkommertijd: dit zijn de gezondheidsvoordelen van de groente die plotseling viral gaat
De eigenschappen van broccoli zijn uitgebreid onderzocht en de lijst met gezondheidsvoordelen is indrukwekkend. “Van het bevorderen van de gezondheid van het hart tot het ondersteunen van de spijsvertering en de gezondheid van de botten, deze kruisbloemige groente biedt een veelzijdige en smakelijke manier om je algehele welzijn te verbeteren”, stelt het bovengenoemde, waarin de ontstekingsremmende, antioxiderende, kankerbestrijdende en antibacteriële effecten van de groente worden benadrukt.