Toen ik in 2010 mijn eerste marathon liep (met trots), was ik verrast door wat er in mijn hand werd gedrukt toen ik wankelend over de finish kwam. Nee, geen medaille als bewijs van mijn trage maar gestage 42,195 kilometer, maar een beker chocolademelk. Om mij heen waren andere marathonlopers gretig aan het drinken, dus — verward maar ook uitgehongerd en dorstig — deed ik mee. Nu werd de vraag aangewakkerd: is chocolademelk na het sporten echt zo gezond?
Voordelen van chocolademelk na het sporten
“Het chocolademelk-moment na het hardlopen is inmiddels een traditie geworden, omdat er wetenschap achter zit”, zegt hardloopcoach Alysha Flynn. “Chocolademelk heeft de ideale verhouding van drie op één tussen koolhydraten en eiwitten. Het helpt om de glycogeenvoorraden aan te vullen en spieren te herstellen na een lange of intensieve training. Het zit ook vol met elektrolyten zoals kalium en natrium om het lichaam te rehydrateren, plus calcium en vitamine D om de botgezondheid te ondersteunen. Vooral belangrijk voor vrouwelijke hardlopers.” Het beste moment om het te drinken is binnen een uur na een zware training.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
In een wereld waarin we allemaal geobsedeerd zijn door eiwitten, is het misschien wel zo dat het grijpen naar het nieuwste hightech poeder en het verdubbelen van je rundvleesconsumptie na het sporten niet de meest effectieve manier is om te herstellen. Maar dat een beetje jeugdige nostalgie dat wel is. “In tegenstelling tot veel hersteldranken is chocolademelk een compleet eiwit, met alle negen essentiële aminozuren, waarvan sommige je lichaam niet zelf kan aanmaken”, zegt Flynn. “Het is niet alleen handig, maar ook verrassend betaalbaar en wetenschappelijk onderbouwd. En voor veel hardlopers smaakt het als een traktatie, wat het makkelijker maakt om goed te herstellen.”
Chocolademelk en gewone melk
“Qua voedingswaarde is chocolademelk gewone melk met toegevoegde cacao en zoetstoffen”, zegt Ayla Barmmer, oprichter van FullWell. “De basisvoordelen zijn hetzelfde: je krijgt nog steeds eiwitten, calcium, koolhydraten en enkele elektrolyten binnen. Zoals kalium, die van nature in melk voorkomen. De cacao voegt een klein extraatje toe. Pure chocolade bevat flavonoïden, een antioxidant die de productie van stikstofmonoxide kan ondersteunen. Dat kan helpen de bloedvaten te ontspannen en de zuurstoftoevoer naar de spieren te verbeteren.”
Dat extraatje is echter klein. En volgens Barmmer kun je dit voedingsprofiel ook nabootsen met andere combinaties van eiwitten en koolhydraten, al bevatten die niet altijd chocolade en zijn ze misschien minder verleidelijk. “Gewone melk kan net zo goed werken in combinatie met een koolhydraat, zoals een banaan of een toast met notenboter. Je hebt niet per se de toegevoegde suiker van chocolademelk nodig, maar de praktische kant maakt het aantrekkelijk.”
Kan amandelmelk ook?
Flynn voegt eraan toe dat chocolademelk alleen wordt afgeraden voor mensen met een zuivelintolerantie (al is lactosevrije chocolademelk een prima alternatief). Helaas zijn melkvervangers zoals amandelmelk geen volwaardige vervanging. “Het biedt niet dezelfde voordelen na het hardlopen”, zegt Flynn. “De meeste amandelmelk bevat weinig eiwitten en mist de koolhydraten, elektrolyten en het volledige aminozuurprofiel dat je lichaam nodig heeft na zware inspanning.” Barmmer beaamt dit: “Hoewel chocolademelk een handige en toegankelijke hersteldrank is, is het geen wondermiddel. Je kunt ook gewone melk drinken met een slimme koolhydraatcombinatie die net zo goed werkt. Vaak met minder suiker.”